AGDER: – Vi skal ha et møte om situasjonen fredag formiddag. Da skal vi ta en beslutning om hva vi skal gjøre for Agder sin del, sier Siv Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk, på spørsmål om også passasjerene i Agder nå kan sitte skulder ved skulder på bussene.

– AKT jobber kontinuerlig med å følge opp nasjonale veiledere knyttet til kollektivtrafikken i Norge. Nå samler vi inn erfaringer fra andre busselskaper i Norge og setter oss inn i hva som er grunnlaget for Ruter sin avgjørelse, sier hun.

Helsedirektoratet har revidert veilederen om smittevern i kollektivtransport, ifølge NTB.

Passasjerene kan nå ta i bruk flere seter og spre seg mer i transportmidlene.

– Ved å sitte skulder ved skulder er det mulig å begrense ansiktskontakt, noe som er viktig for å begrense smitte, heter det i en pressemelding fra Ruter, som er ansvarlig for kollektivtrafikken i Oslo.

Unngår ansikt til ansikt

Ruter er i ferd med gradvis å fjerne klistremerkene på setene, slik at passasjerer kan ta i bruk flere seter og spre seg mer i transportmidlene. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Det presiseres at det fremdeles er anbefalt å holde avstand, men at bruk at sitteplasser skal prioriteres framfor ståplasser for nettopp å begrense kontakt ansikt til ansikt.

Oslos byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), er glad for nyheten.

– Jeg er glad for at de nasjonale helsemyndighetene har hørt på Oslo. I praksis har tiltakene til nå ført til at de som er heldige og får sitte, kan holde god avstand, mens resten har stått ansikt til ansikt i midtgangen. Med de nye retningslinjene kan flere sitte, og det blir mindre trengsel i midtgang og ved dører, skriver han i en epost til NTB.

Øker kapasiteten til 70 prosent

Som et tiltak mot koronasmitte innførte Ruter i slutten av april merking av hvilke seter passasjerene kunne bruke.

Fjerningen av setemerkingen øker kapasiteten til 60–70 prosent, skriver selskapet. Med dagens merking er kapasitetsutnyttelsen cirka 38 prosent på trikk og T-bane og rundt 50 prosent på bussene.

Alle seter vil bli tilgjengelige unntatt de første seteradene på buss og trikk. Disse beholdes avsperret av hensyn til smittevern for fører.