Til tross for at Hansa Borg har kjøpt alle aksjene i Nøgne Ø, skal de fortsatte produsere crafted-øl, og ikke gå over til industriøl. Til tross for at Hansa Borg har kjøpt alle aksjene i Nøgne Ø, skal de fortsatte produsere crafted-øl, og ikke gå over til industriøl. Foto: Kjartan Bjelland

Hansa har kjøpt opp Nøgne Ø

Hansa Borg bryggerier har kjøpt alle aksjene i Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø.

GRIMSTAD: Det skriver Dagens Næringsliv fredag kveld.

Bryggerikonsernet Hansa Borg, som holder til i Bergen, har i noen år hatt 50 prosent av aksjene i mikrobryggeriet Nøgne Ø.

Nå har Hansa Borg kjøpt ut lokale aksjonerer, og eier dermed alle aksjene i selskapet.

Administrerende direktør i Hansa Borg, Lars Giil, sier til Dagens Næringsliv at de lokale mikrobryggeriene under deres paraply har en anstrengt økonomi. Nå er kapitalen til Grimstad-bryggeriet dekket ut 2020, og Hansa-sjefen har troen.

– Siden vi har en langsiktig plan innen hotell og restaurant, samt har en økonomisk ryggrad til å forsterke økonomien til Nøgne Ø, gikk vi inn med kapitalen som trengs i 2020, sier Giil til avisen.

I fjor måtte bryggerigiganten ta nedskrivinger på 35 millioner kroner på Nøgne Ø og Austmann i Trondheim, ifølge avisen.

Skal ikke bli industriøl

Til tross for at Hansa Borg eier alle aksjene, skal det ikke bli industriøl i Grimstad.

– De står fortsatt fritt til å velge innovasjoner og smaker selv. Det tror jeg vi som eiere tydelig har bevist allerede gjennom flere år, som majoritetseier. Nøgne Ø vil fortsatt være en selvstendig bedrift og merkevare, sier Giil.

Bryggerisjef i Nøgne Ø, Sverre Øverland, har tidligere sagt til Fædrelandsvennen at koronakrisen traff dem hardt. Foto: Kristin Ellefsen

Bryggerisjef Sverre Øverland i Nøgne Ø bekrefter til Dagens Næringsliv at de fortsatt skal «gjøre sin egen greie».

Merket koronakrisen

Øverland sa til Fædrelandsvennen i slutten av mars at de merket koronakrisen hardt i bedriften.

– Av 12 ansatte er fire permittert og dessverre går det nok mot oppsigelser. Bransjen er hardt rammet av koronakrisen, sa han.

Omsettingen til bryggeriet falt med én million fra 2018 til 2019. Fra 30,4 millioner kroner til 29,3 millioner kroner, viser tall som Dagens Næringsliv har presentert.

Driftsresultatet har derimot økt fra 6,7 millioner i underskudd til 3,9 millioner i underskudd.

Bryggeriet har noen tunge år bak seg, og økonomien i selskapet er halvert på fem år. I 2015 var omsetningen på 60 millioner kroner.