— Vi har slike episoder med trusler et par ganger i måneden, sier leder for legevakten, Rolf Jarnes, til Fædrelandsvennen.

Sent søndag 28. september i fjor skulle en 40-åring gjennom en EKG-undersøkelse på Kristiansand legevakt. Ifølge en fersk dom mot mannen ble han sint og skrek at sykepleieren skulle komme seg ut av rommet. Hvis hun ikke fulgte ordren, skulle han slå henne ned. I det hun snudde seg, truet han med å knuse ansiktet hennes.

Ødela inventar

Sammen med sykepleieren var en lege. De oppfattet mannen som tydelig aggressiv og stresset. Etter at de hadde forlatt rommet, fant de det nødvendig å låse seg inne i ekspedisjonen mens de ventet på politiet. 40-åringen ble igjen på undersøkelsesrommet. Etter en stund reiste han seg opp og ødela en stol og ei søppelkasse.

Mannen nektet straffskyld. I avhør har han forklart at han ikke husker hva som ble sagt, men han nekter for truslene slik de er gjengitt. Men retten mener legen og sykepleieren har gitt en troverdig beskrivelse av hendelsen. I dommen heter det at legevaktansatte har et klart behov for vern mot trusler på jobb.

I tillegg til truslene om grov vold er 40-åringen dømt for brudd på besøksforbud, besittelse av narkotika og flere vinningsforbrytelser. Blant annet stjal han 4000 kroner fra Sørlandet sykehus Kristiansand. Straffen er satt til fengsel i fire måneder, der to måneder er gjort betinget.

Må forvente trusler

Legevaktleder Rolf Jarnes sier det ikke har vært hendelser der personellet har blitt skadet i 2014, men at dette har skjedd tidligere år.

— Når folk er ordentlig opprørt og har alvorlige sinnslidelser kan du få hele spekteret. Fra at de ber helsepersonellet dra til helvete til at de ønsker å ta dem av dage. Det er sjelden de går rett på personer, men stoler og apparatet kan fyke veggimellom, sier Jarnes.

— Det klassiske er psykisk ustabile personer, gjerne ruset, som har det vanskelig og som ikke får akkurat det de har lyst til der og da, sier legevaktlederen.

Han mener personellet må forvente å bli utsatt for trusler.

— Vi er i en utsatt posisjon, sier Jarnes.

Har måttet evakuere

Legevakten har kameraovervåking og alarm direkte til vaktselskap.

— Du kan aldri sikre deg helt mot alt. Men vi mener sikkerheten er så god som mulig.

— Hvordan er sikkerheten for andre pasienter?

— Pasienter som vi vet om på forhånd at kan bli utagerende, tar vi så langt det er mulig inn på separate rom. Vi prøver å skjerme dem for andre pasienter. Men et par ganger i 2014 tok vi ut pasientene fra venterommet for å sikre at det ikke skjedde noe i påvente av politiet, sier Rolf Jarnes.

Hendelsene registreres, men blir ikke alltid anmeldt.

— Av og til ønsker ikke helsepersonellet å anmelde. De kan komme i en vanskelig konfliktsituasjon med personer med alvorlig sinnslidelser som de vet det aldri vil bli noen straffesak på, sier Jarnes