Offshoregründer og investor Bjarne Skeie er en av dem som kommer for å treffe potensielle nyskapere. Foto: Kristin Ellefsen
-Hvis dette blir vellykket, er håpet at næringslivet og investormiljøet kan drive en slik møteplass videre uten kommunal involvering, sier ordfører Arvid Grundekjøn. Foto: Kjartan Bjelland
-Det er mange som har kapital i vår region, og nå vil vi utfordre dem til å investere i noe mer enn eiendom, sier adm. dir. Anita Dietrichson i Næringsforeningen. Foto: VALERIE KUBENS

Målet er å skape splitter ny næringsvirksomhet.

— Vi ønsker å lage en møteplass der de som har gode forretningsideer, kan kobles med investormiljøer, sier ordfører Arvid Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

Sammen med Næringsforeningen, inviterer Kristiansand kommune håpefulle gründere til å gi timinutters-presentasjoner for investorer med teft for gode ideer. Deretter blir det tid til uformelle samtaler og diskusjoner.

I tillegg til Skeie, stiller blant andre Svein Erik Halvorsen fra Barrus Capital, Tom Fedog fra Steamline, og diverse ledere i banker, investerings- og revisjonsselskaper.

Mer enn eiendom

— Å tilrettelegge for nyskaping er alltid viktig, men ekstra viktig nå som deler av næringslivet får det litt utfordrende. Da må vi passe på at det spirer og gror på andre områder, sier ordføreren, som selv har investorerfaring.

— Det er mange som har kapital i vår region, og nå vil vi utfordre dem til å investere i noe mer enn eiendom, sier adm. dir. Anita Dietrichson i Næringsforeningen.

Ideen til møteplassen har Grundekjøn fått etter møter med næringslivsaktører i byen som etterlyser risikovillig kapital. Han har også erfaring fra IT-boomen før årtusenskiftet da «First Tuseday»-møter mellom idémakere og kapitalkrefter ble holdt i en gammel hangar på Fornebu.

— En slik arena har vi ikke hatt hos oss, og tanken er å ha to slike møter før sommeren. Hvis det blir vellykket, er håpet at næringslivet og investormiljøet kan drive det videre uten kommunal involvering, sier Grundekjøn.

Må ha en plan

Gründerne som stiller må ha pønsket ut en god forretningsplan, og en jury har plukket ut aktuelle kandidater som holder mål.

— Det er viktig at det blir presentert ideer som ikke bare er luftslott, for investorene må se at dette er folk med prosjekter det er verd å lytte til, sier Dietrichson.

Grundekjøn er også inspirert av møteplassmiljøer i USA der det er vanlig å koble på både advokater og revisorer i en tidlig fase:

— Advokater kan hjelpe til med patenter og selskapsavtaler i en tidlig fase uten å ta betaling, men ved å få aksjeopsjon i verdiskapningen hvis det blir noe av prosjektet. Det hadde vært fint å få noe slikt til å blomstre her hos oss også, sier han.

Et nytt NOV?

I tillegg håper han også at gode ideer som skapes som spin off-effekter i etablerte virksomheter, kan få vinger å fly med.

— I teknologimilljøene rundt NODE-bedriftene skapes det ting som kan tas videre i egne virksomheter. Men for å utvikle en bedrift er det ikke nok at Petter Smart møter Onkel Skrue, man trenger også industriell erfaring som gjør at man kan sette opp en produksjonslinje og drive markedsføring. Håpet er at alle disse miljøene etter hvert kan møtes og ta noen skritt i en og samme retning, sier han.

— Det ideelle er at de som har en strategisk forretningsplan får etablert et samarbeid med folk med industriell kunnskap og kapital. Kanskje skaper de et nytt NOV, sier Arvid Grundekjøn.