– Det er sannsynlig en veldig lite smittsom variant som er oppdaget her i Kvinesdal. Men for å være på den sikre siden sender vi i neste uke alle barna i barnehagen til Sørlandet Sykehus i Kristiansand for å bli testet gjennom blodprøve og røntgen, sier rådmann Camilla Dunsæd til NRK.

Camilla Dunsæd, rådmann i Kvinesdal kommune. Foto: Torbjørn Witzøe

Hun orienterte formannskapet i Kvinesdal om hendelsen fredag formiddag. Det er en ansatt ved Sentrum barnehage i Kvinesdal som er smittet.

Alle barna testes

Kommunelegen og Sørlandet sykehus har bestemt at alle barna i barnehagen skal testes for å påvise om de er smittet.

– Om noen mot formodning er smittet, må man gå i kretsen til dette barnet for å se om flere er smittet. Da skal også alle ansatte testes. Alle prosedyrer følges, men det er ingen grunn til bekymring. Det blir ikke innført noen restriksjoner, men vi tester for sikkerhets skyld, sier Dunsæd til kanalens nettside.

Frivillig vaksine

På verdensbasis er tuberkulose et av verdens store helseproblemer, ifølge Store Norske Leksikon. Det forekommer det omtrent 300 tilfeller av tuberkulose årlig i Norge. Cirka tre fjerdedeler av de som får påvist tuberkolosediagnosen er født i andre land. Tre millioner mennesker dør av tuberkulose hvert år.

BCG-vaksinen beskytter mot tuberkulose. Frem til 1995 var den påbudt til alle 12–14-åringer, men nå er den en frivillig vaksinasjon i likhet med alle andre vaksiner.