Det er kolonnekjøring mellom Ørnefjell og Hovden fredag kveld, noe som fører til lange køer. Foto: Jim Rune Bjorvand
Fjellovergangen mellom Hovden og Haukeli er stengt etter snøras fredag ettermiddag.

— Fra Hovden til Haukeli startet kolonnekjøringen klokka 01.15 i natt, etter at veien ble åpnet etter snøraset, opplyser vakthavende trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen til Fædrelandsvennen.

Mellom Ørnefjell og Hovden, en strekning på rundt en mil, var det kolonnekjøring fra klokka 19.45 i går kveld, men veien ble åpnet for fri ferdsel fra klokka 00.30 i natt.

- Det var lang kø, ettersom været dro seg til så voldsomt i går ettermiddag, sier vakthavende.

Forholdene i fjellet nå er at det fortsatt er mye vind, og snø og glatt i veien. Bilister må fortsatt ta hensyn til det.

Lang kø

Fredag kveld sto mange og stampet i kø opp mot Hovden, ivrige etter å komme fram til en varm hytte.

— Vi har brukt to timer fra Ørnefjell til Hovden. En tur vi vanligvis pleier å bruke ti minutter på. Det er første gang jeg har opplevd, sa Espen Ringøen til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Sammen med familien hadde han klokka 22.30 akkurat ankommet Hovden, fem og en halv time etter å ha forlatt Kristiansand.

Klokka 21.22 fredag kveld meldte Statens vegvesen at det er kolonnekjøring på strekningen Ørnefjell-Hovden på grunn av uvær. Ringøen kunne fortelle at forholdene varierer veldig på strekningen. I det ene øyeblikket er det klart og fint, mens i det andre ser du ikke hånda foran deg.

— Vi sto og ventet på å slippe med kolonnen, og det kom bare flere og flere biler. Folk gikk ut av bilene sine, forteller han, og beskriver ganske rufsete værforhold på Hovden.

Åpner neppe Rv 9 fredag

Fjellovergangen Hovden — Haukeli var også stengt etter et snøras fredag ettermiddag. Like etter klokka 22 fredag opplyste Vegtrafikksentralen at det hadde blitt dårligere vær på strekningen, og at det så stygt ut med tanke på å åpne veien fredag.

— Dette er et helt nytt ras som skjedde nå. Det var kolonnekjøring på strekningen, men nå er veien helt stengt, sa trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Anniken Island, tidligere på kvelden.

— Entreprenøren er på stedet, og vi forsøker å rydde opp. Men det er ikke mulig å si hvor lang tid det tar før de har fått oversikt, sa hun.

— Etter at veien er ryddet vil vi starte med kolonnekjøring igjen. - Hvordan er kjøreforholdene i fjellet ellers?

— Det er snø og isdekke, og det er mye som er stengt nå.

Mye stengt

Det er kolonnekjøring mellom Ørnefjell og Hovden fredag kveld, noe som fører til lange køer.

Flere av fjelloverganene er stengt eller har kolonnekjøring nå. Lokalt er Fv 45 fra Rotemo bom i Aust-Agder til Telemark grense stengt på grunn av fare for ras. Les også:

— Dette er på strekningen Bjørnevatn - Hallbjønnsekken. Det blir ny vurdering på mandag.

Også på strekningen Ålgård i Rogaland til Sirdal, er veien stengt på grunn av uvær.

Les også:

NVE melder, via varsom.no, forsatt om fare for snøskred i Aust-Agder fylke.

— Omfattende ustabile forhold pga. store nysnømengder og vind nord i fylket. Unngå skredterreng, heter det.