Kristiansand kommune, Næringsforeningen og Universitetet i Agder går sammen om prosjektet «Kompetanseregion Kristiansand» som skal arbeide for å tiltrekke seg — og beholde - etterspurt arbeidskraft, studenter og næringsvirksomhet.

Med på laget får de NHO, NOV, Agder Energi, Sørlandet sykehus og Cultiva - og kanskje flere til.

— Hensikten er å etablere et samarbeid mellom offentlig og privat sektor om profilering, økt rekruttering, og trivsel for nyankomne med høy kompetanse, sa rådgiver Øyvind Lyngen Laderud fra by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune da han presenterte prosjektet for kommunalutvalget tirsdag.

Må ikke snuble

— Og nå må vi ikke snuble i en debatt om visjoner slik de foregående tiltakene har vært opptatt av, sa Lyngen Laderud.

Sammen med kollega og rådgiver Lukas Wedemeyer er han prosjektansvarlig for noe de håper kan resultere i helt konkrete tiltak.

Som for eksempel å tiltrekke seg - og holde på - par som begge har høy utdanning.

— Attraktive byregioner konkurrerer om arbeidskraft, og det er helt avgjørende å tilby jobber til to med høy utdanning, understreket de.

Videre ser de for seg en samling av tjenester som letter ankomsten til byen. Oslo, Bergen og Kirkenes har for eksempel nå internasjonale mottakssentre der skatteetaten, UDI, politiet og Arbeidstilsynet gir de nyankomne et samlet tilbud, og «Living i Trondheim» tilbyr liknende tjenester.— Det er litt tungt for folk med høy utdanning å måtte gå kanossagang mellom ulike kontorer for å få lov til å jobbe, sa Lyngen Laderud.

Sørlandsmyten

PR-rådgiver Hans Geelmuyden er en av dem som har kritisert byen for å være for veik og smålåten i sin selvpresentasjon:

— Kristiansand må ta steget ut av sørlandsmyten, kvitte seg med beskjedenheten, og våge å vise sin selvstendige moderne identitet, sa han da han ledet en workshop om byprofilering i formannskapet i høst.

Heller ikke næringslivet er helt tilfreds med barnebystempelet som klistres til byens panne:«Vi synes det er flott at regionen oppleves som et turistmål og som et godt sted å bo. Men vi synes ikke det er flott at regionen primært oppfattes som Kaptein Sabeltann for de yngre og hvilehjem for de eldre», skrev konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi og NOV-direktør Tor Henning Ramfjord i en kronikk i vår.

Prøveperiode

— Kristiansand skal være den beste regionen både å bo og arbeide i. Vi kan få mer ut av ressurssene om vi koordinerer oss bedre med næringsliv og akademia, sa Lukas Wedemeyer til kommunalutvalget.

Og arbeidet starter sånn cirka med en gang:

— Vi vil ha første møte i styringsgruppen så snart det er praktisk mulig, sier rådmann Tor Sommerseth til Fædrelandsvennen.

Og de gir seg selv en prøveperiode på to år som kan bli permanent dersom samarbeidet blir vellykket.

— Det er viktig at det ikke bare blir et diskusjonsforum der vi forteller hverandre det vi allerede vet, presiserer ordfører Arvid Grundekjøn.