— Driftssjefen min leste om gutten som hadde fått målet over seg i morges, og da gav vi beskjed til alle om å ta en ekstra sjekk på morgeninspeksjonen, sier Terje Abrahamsen, idrettsjef i Kristiansand kommune.

Den syv år gamle gutten som fikk et håndballmål over seg i Nannestadhallen i Akershus onsdag, døde av skadene, opplyser politiet.

Den foreløpige etterforskningen viser at det flyttbare målet ikke hadde vært sikret. Men politiet har ikke etterforsket saken ferdig, og derfor er det ikke trukket noen konklusjon ennå, ifølge NTB.

Rutiner

Nannestad kommune har bedt de som driver idrettshallene i kommunen gå gjennom utstyr og rutiner etter ulykken i Nannestadhallen onsdag som førte til at en gutt døde på sykehus torsdag.

— I formiddag har vi kontaktet personellet i hallene i kommunen og bedt dem gå over utstyret og sjekke det. Så må vi gjennomgå rutinene med leietakerne, sier rådmann Paul Glomsaker til NTB torsdag ettermiddag.

Kristiansand kommune har ansvar for 17 haller. De er alle, unntatt Sukkevannshallen, i tilknytning til skoler. Og ved alle blir det rutinemessig utført kontroll av alt utstyr hver morgen, inklusive håndballmål. I Aquarama er det Aquarama som har ansvaret.

Sikres

Målene sikres med bolter til gulvet. Disse kan ganske lett åpnes og to ungdommer klarer å flytte et slikt mål, ifølge Abrahamsen.

— I løpet av dagen er det skolene som har ansvaret for sikkerheten og vedlikeholdet, på kvelden og i helgene er det idrettslagene selv, sier Abrahamsen.

I Stavanger har de tatt seg råd til å ha vaktmestre i idrettshallene. Ifølge Abrahamsen er disse tilgjengelige hele dagen, kvelden og helgene.

— Det har ikke Kristiansand tatt seg råd til, sier Abrahamsen.

Redusert risiko

— Hva ville det betydd dersom kommunen hadde hatt dedikerte vaktmestre i idrettshallene?

— Det ville utvilsomt redusert risiko for denne type ulykker ytterligere, og forbedret vedlikeholdsarbeidet, sier Abrahamsen.

Han mener dagens rutiner er gode, og skryter av måten skolenes personell og idrettslagene ivaretar ansvaret de har.

— Det er svært sjelden vi ser hærverk eller skader på materiell og utstyr, sier Abrahamsen.

Bevissthet

Han mener bevisstheten rundt risiko for ulykker er svært høy. Ikke minst fordi mange ennå husker tragedien da en gutt døde etter å ha fått et fotballmål over seg i Kristiansand for flere år siden.

Også i Mandalshallen falt et håndballmål i gulvet med full styrke. Det skjedde under en fotballturnering innendørs i 1999. Målet var noen centimeter unna fra å treffe barnet som stod i mål, men han slapp unna med forskrekkelsen.

— Det er umulig å garantere absolutt at det aldri vil skje ulykker. Det kan skje en ulykke om du bare går tur i skogen, understreker Abrahamsen.

— Er det trygt å sende barna på håndballtrening i hallene i Kristiansand?

— Ja, det er det, sier Abrahamsen.