I 2012 kom den første norske whiskyen på markedet, Audny fra Grimstad. Nå kommer den andre.

— Eiktyrne er den nye generasjonen. Denne gang har vi valgt litt annen type lagring. Først på 400-500 liters fat, deretter flyttet over på mindre fat for raskere modning og mer kontakt med fatene. Dette kaller vi på fagspråket «double matured», opplyser Stig Bareksten, destillatør og produktutvikler ved brenneriet i Grimstad.

Norgespremieren presenteres under Bergen internasjonale whiskyfestival i helga, dit Bareksten er på vei i bil da han snakker med Fædrelandsvennen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

På polet i september

I september inntar Eiktyrne Vinmonopolet, men de første hundre halvlitersflaskene er allerede tappet og underveis til barer i Norge, Sverige, England og Skottland.

Whiskyen fra Grimstad er av det pur unge slaget, kun tre-fire år gammel. Aldersgrensen for å bruke whiskybetegnelsen er tre år, mens klassisk, skotsk whisky gjerne lagres i 10 til 20 år.

Odd J. Nelvik (t.v.), tidligere redaktør av Se og Hør, og Stig Bareksten, her med litt kortere skjegg enn i dag, er begge eiere og utviklere ved det Grimstad-baserte brenneriet. Foto: Det Norske Brenneri

— Internasjonalt er det mangel på whisky fordi etterspørsel blir større. Det har tvunget fram yngre whiskyer, noe som er bra for oss som er små på markedet, påpeker Stig Bareksten.For å kompensere for alder lagres yngre whisky på mindre fat, slik at aromaen utvikles raskere.

Smaken på Eiktyrne beskrives som maltpreg, fruktig, smørbukk med lang ettersmak av tydelig eik. Duften er av malt, vanilje og tørket frukt.

Kjøpte ut Puntervold

Grimstad-brenneriet anslår at whiskyproduksjonen havner på 12-13.000 liter i 2015, inkludert en tredje serie av single malten Audny.

Hovedproduktet for bedriften med seks ansatte er fortsatt akevitt, de mest kjente er «Hellstrøm» og «Arvesølvet». I løpet av dette året lanseres også en ny gin.

Selskapet K.G. Puntervold AS var det første private brenneriet i Norge da de startet produksjon av brennevin fra 2005. Dette året ble det mer enn 80 år gamle produksjonsmonopolet opphevet.

Dette bildet i brenneriet er tatt kort tid før Ole Puntervold solgte selskapet K.G. Puntervold AS. Deretter skiftet bedriften navn fra Agder Brenneri til Det Norske Brenneri. Foto: Kjartan Bjelland

I fjor solgte Ole Puntervold, mannen som lanserte Audny, den tradisjonsrike Grimstad-bedriften fra 1951 til tre utenbys karer: Kjetil Holta (dominerende eier), Odd J. Nelvik — kjent som tidligere redaktør av Se og Hør - og Stig Bareksten.Les også:

Bareksten, opprinnelig bergenser, har jobbet med brennevin i over 25 år, blant annet som ansvarlig for import av de ledende skotske merkene.

— Jeg klekker stadig ut nye ideer sammen med Odd Nelvik, som også har dette som sin fulltidsjobb, opplyser destillatøren til Fædrelandsvennen.