Slik så det i Mandal ved 10-tiden lørdag. Høy vannstand og økende vind. Foto: Vegard Nekstad
I Mandal har vannstanden steget kraftig. Ifølge politiet er det fare for at vann kan komme inn i butikkene langs bryggekanten. Foto: Vegard Nekstad
Det er ufyselige forhold på Hovden. Her er Hovden fjellstoge. Foto: Kjetil Nygaard
Selv ikke en firehjulstrekker nyttet på Hovden lørdag kveld. Foto: Kjetil Nygaard
Vannet sto høyt på Grimstad gjestehavn i Grimstad lørdag kveld. Foto: Baard Larsen
Her måles vinden ved fyret på Lindesnes. Foto: Vegard Nekstad
Slik så det ut på Lindesnes lørdag formiddag. Foto: Vegard Nekstad

Ved 11-tiden mandag morgen var over 400 husstander uten strøm. De fleste i Åseral.

Totalt har over 20.000 husstander vært uten strøm i løpet av helga.

— Tungt snøfall gjør at flere trær faller inntil og over linjene. Folkene våre er ute og vi håper å rette opp i det i løpet av dagen, men det er været som bestemmer, sier kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi.

— Videoen viser arbeid som pågår i Skranefjell, mellom Kvinesdal og Farsund. Det er ulendt og kupert terreng, og krevende arbeid. En linje har ramlet ned, i tillegg til stolper. Dette er tøffe forhold, og slik er det nå mange steder, sier Altmann.Han opplyser om at noen steder har strømnettet foreløpig blitt midlertidig reparert, og entreprenørene vil jobbe en stund med å få på plass permantente løsninger. De fleste strømbruddene skjedde i vestre del av Vest-Agder, hvor ekstremværet Nina rammet hardest.

Trefall, snø og vind

— Strømbruddene kom på grunn av trefall og en del snø i indre strøk. Det var tung, bløt, snø som pakket seg på isolatorere og linjer. Noen steder har også stolpene gitt etter for vinden, fordi bakken har vært så bløt. Festet ble rett og slett for dårlig , sier Altmann.

Agder Energi og Otera jobber på spreng for å reparere strømlinjer som har blitt ødelagt i uværet. Her fra Skarefjell. Foto: Anders Martinsen, Agder Energi

Det er fortsatt en del feil igjen å rette før alle har fått strømmen tilbake, og det er ikke sikkert at alle får det i dag.

— I Farsund har vi en del feil som berører noen hundre kunder. Det er snakk om minst tre høyspentfeil. Det er også noen feil oppe i Vestre Sirdal, hvor feilen har oppstått et stykke fra veien. Det gjør jo arbeidet vanskeligere når vi må gå langt i skog og mark for å komme til, sier han.

Var forberedt på det verste

Foreløpig tør han ikke å si noe om når alle feilene vil være rettet.

— Det oppstår ofte følgefeil. Det kan også blåse opp igjen, så foreløpig tør jeg ikke si noe om når folk får strømmen tilbake, sier Altmann.

Entreprenørene har blant annet jobbet med å få bort trær som har falt over kraftlinjer. Foto: Anders Martinsen, Agder Energi

Han mener Agder-fylkene har kommet seg bra gjennom stormen «Nina». Han trodde at skadene skulle bli verre.

— Det er selvfølgelig synd for dem som er uten strøm, men totalt sett har landsdelen klart seg bra. Vi var forberedt på det verste, og det kunne jo ha blitt en del verre hvis vinden kom sørfra. Da ville hele uværsveggen slått til i landsdelen på samme tid, og mange feil kunne ha oppstått på likt. I går beveget det seg heller sakte østover, som gjorde problemene mer håndterbare, sier Altmann.

- Formidabel innsats

Han retter en stor takk til arbeiderne som er ute for å gi folk strømmen tilbake.

— Hver og en har gjort en formidabel innsats. Flere av dem ute i felten har vært langt inne i landet, kommet seg gjennom snø og sterk vind, og beveget seg langt til skogs for å rette feil, forklarer Altmann.