KRISTIANSAND: Tirsdag kunne fvn.no melde om at det er blitt oppdaget store mengder av den beryktede monstermaneten langs kysten fra Kragerø til Grimstad.

Det er den amerikanske ribbemaneten Mnemiopsis leidyi, som har fått det skremmende navnet monstermaneten. Havforskningsinstituttet er lite begeistret for at den har tatt turen til Norge.

— Vi liker ikke at fremmede arter kommer til norsk farvann, fordi det er vanskelig å forutsi om de er dominerende eller ikke. Noen kan ha betydning for vårt økosystem, sier marinbiolog Anders Jelmert, ved Havforskningsinstituttet, til fvn.no.

Liker varm sjø

Foreløpig er det usikkert hvordan monstermaneten synes det er å være turist i Norge. For i likhet med andre turister, så foretrekker også den å bade i varm sjø.

— Den er litt sånn som meg. Den liker best å bade om sommeren, sier Jelmert lattermildt.

Ulempen er bare det at monstermaneten er overlevelsesdyktig, og tar gjerne en dukkert på 500 meters dypt vann for å klare seg gjennom vinteren. Der sulter den inntil temperaturen i vannet begynner å stige.

Spesiell diett

— Monstermaneten skrumper inn om vinteren, og legger på seg så fort den får i seg litt plankton, hoppekreps, fiskelarver og fiskeegg, forteller Jelmert.

Det er kostholdet til monstermaneten så gjør den så lite populær i Norge.

— Maneter er rovdyr, og når de først spiser, så spiser de fort og mye. De lever av maten til fiskene, og kan i verste fall utrydde lokal torsk, laks og sei, forklarer marinbiologen.

I tillegg kan monstermaneten virke truende mot stedegne arter. Heldigvis er den ikke like interessert i mennesker.

— Den er ikke farlig, og vi kan ikke brenne oss på den. Vi får håpe at naturen ordner problemet selv. Kanskje norske råvmaneter spiser de opp? Foreløpig ser det ikke ut til at den vil bli dominerende, sier Jelmert.