KRISTIANSAND: Skiltet, som oppfordrer bilister til å bruke begge kjørefeltene ved kø, ble satt opp like før helgen. Statens vegvesen håper nå å få ordnede forhold på strekningen.

— Vi har registrert et uheldig kjøremønster. Folk har kjørt midt i veien for å sperre for hverandre. Vi vil at begge feltene skal benyttes, sier distriktssjef i Statens vegvesen, Johan Mjaaland, til fvn.no.

Velkjent problem

I høst raste debatten på fvn.no etter at Roar Kristiansen sendte inn video av en trailer som sperret begge kjørefeltene opp Fidjebakken. Han beskrev det som et daglig problem at trailersjåfører og bilførere legger seg delvis ut i venstre kjørefelt for å hindre det mange oppfatter som køsniking.

Se videoen til Kristiansen herProblemet er velkjent for folk som i rushtiden kjører E 39 vestover fra Kristiansand, og har pågått over lenger tid. En rekke lesere forsvarte trailersjåføren og mente at førere som bruker venstre felt er snikere. Det avviser distriktssjef Mjaaland.

— Det er ikke sniking å kjøre i venstre felt. Feltet skal brukes ved kø slik at vi kan få en effektiv glidelås på toppen, sier han.

- Uakseptabelt å blokkere

Skiltet er satt opp i samarbeid med politiet. Distriktssjef i Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, Steven Hasseldal, har tidligere sagt at trailersjåførens kjøring var ulovlig.

— Det er helt uakseptabelt å blokkere trafikken ved å ligge i begge feltene. Så lenge man ikke skal kjøre forbi, skal man holde seg til det feltet man kjører i. En slik kjøring er et klart brudd på bestemmelsene i vegtrafikkloven, sa Hasseldal da debatten raste som verst.

UP-sjefen uttrykte imidlertid forståelse for frustrasjonen til bilistene i høyre felt som blir forbikjørt.

— Det er ikke ulovlig, men jeg vil kalle det dårlig køkultur. Jeg skjønner godt at folk som pliktoppfyllende følger køen, blir irritert når andre benytter venstrefilen til å snike seg fremover, sa han.

Virvar på stedet

Statens vegvesen og politiet vil nå ikke lenger at sjåfører «pliktoppfyllende» skal følge køen i høyre felt, men bruke venstre felt til det formål det er bygget for. Dermed håper man å unngå både «sniking» og irritasjon.

— Nå er det et virvar av kjøring på stedet. Noen prøver å stoppe andre, mens noen kjører et stykke opp i bakken før de legger seg inn høyre felt. Vi får se hvordan folk reagerer når nå skiltet er på plass, sier Mjaaland.

Han opplyser at hovedgrunnen ikke er at køen i høyre felt fører til at bilene står helt ned til rundkjøringen ved Hannevika, slik flere har hevdet i debatten.

— Det er ikke et problem enda. Men den dagen kommer. Dette vil imidlertid hjelpe på tilgangen til Rigekrysset, sier Mjaaland.

MIDT I VEIEN: Her ser du traileren hindre trafikken i begge kjørefelt ved Rige vest for Kristiansand. (Foto: Roar Kristiansen)