AGDER: Det er Folkehelseinstituttet som torsdag bringer tallene og konstaterer at 2007 kan bli et nytt rekordår for den hissige flåtten. Sykdomstilfellene er så langt i år høyere enn de var i 2006. I august 2006 var det 45 registrerte tilfeller. I august 2007 var tilsvarende tall 53. Man kan bli syk uker og måneder etter flåttbitt, så borreliose blir diagnostisert hele året, også utenom flåttsesongen, skriver Nettavisen.

Noe av forklaringen på at så mange har blitt syke mener Folkehelseinstituttet kan være at flere nå går og tar prøver på grunn av flåtthysteriet som har hersket den siste tiden. På denne måten blir naturlig nok flere sykdomstilfeller oppdaget. En annen teori er at det rett og slett har vært mer flått i år enn i fjor.

En ting som er sikkert er at flåtten er blitt mer utbredt i landet vårt, og har spredt seg til plasser den tidligere ikke var. For eksempel i Sogn og Fjordane har forekomsten av flått vært rekordhøy i år.

FAKTA OM LYME BORRELIOSE: * Smitter kun ved flåttbitt og ikke via mennesker.

  • Man oppdager det ofte ved at man får utslett som brer seg på kroppen.

  • Sykdommen kan gi nervelammelser, spesielt i ansiktet. Men også muskelsmerter, leddsmerter og tretthet er vanlige symptomer. Symptomene kan opptre uker eller måneder etter bittet.

  • Kan i sjeldne tilfeller forårsake hjernehinnebetennelse.

  • Sykdommen kan behandles med antibiotika, og det er derfor meget viktig at man kontakter lege ved mistanke om smitte.

GODE RÅD: * Bruk lange bukser som du putter ned i støvlene eller strømpene når du ferdes i områder med mye flått, eller unngå høyt gress, lyng og kratt.

  • Sjekk huden for flått etter turen. Dersom du har blitt bitt, fjern flåtten så snart som mulig ved å ta tak inne ved huden og dra rett ut. Prøv å få med munndelene. Det gjør ikke så mye om det sitter igjen litt av flåttens munn eller hode.

  • Sjansen for å bli smittet av borreliabakterien øker etter et døgn. Gamle råd om å smøre inn flåtten med fett, sprit eller lignende virker ikke.

  • Det er ikke uvanlig med en lokal, rød reaksjon på bittstedet de første dagene etterpå. Dette skyldes ikke borreliose. Dersom du får en stadig større rød ring rundt bittstedet,— oppsøk lege.

  • Myggmidler som inneholder DEET virker også mot flått.

  • Sjekk hunden og katten din også. Flåtten kan fraktes inn i huset med kjæledyret, for så i sjeldne tilfeller å feste seg til deg. Flått suger blod av hund og katt på samme måte som av mennesker, og disse kan og bli syke. Flåttmidler til hund og katt kjøpes på apotek eller hos veterinær.

Kilde: Folkehelseinstituttet