I Norge er middelet godkjent og er så langt solgt til rundt 30.000 personer.

Det er kombinasjonen av virkestoffet synefrin og koffein i «Bitter Orange & Green Tea» som det nå advares mot i Danmark, der Fødevarestyrelsen omtaler kosttilskuddets innhold som «farlig og ulovlig». Det er dessuten forbudt å bruke synefrin som ekstrakt i kosttilskudd.

– Vi trodde middelet var godkjent i Danmark, og kjente ikke til dette forbudet før vi så det slått opp i danske medier. Vi har nå valgt å trekke produktet fra det danske markedet, sier Aasmund Brevik til NTB. Han er styreformann i svenske Biotech Pharma, som er et datterselskap av norske Bio Pharma og selger av det omtalte kosttilskuddet.

Ifølge Brevik har «Bitter Orange & Green Tea» vært solgt til rundt 30.000 kunder bare i Norge de siste to årene, og han sier tilskuddet ble godkjent av Mattilsynet så sent som høsten 2006, etter noen «markedsføringsjusteringer».

– Denne saken bærer preg av at danske medier er ute etter en sak. Vi føler oss utsatt for en heksejakt her, sier Brevik. Saken ble først kjent gjennom den danske avisa B.T.

Farlig kombinasjon

«Bitter Orange & Green Tea» inneholder synefrin fra sitrus og koffein fra grønn te. Ifølge Fødevarestyrelsen skal forskningsrapporter ha vist at de to stoffene i kombinasjon og i større doser kan medføre markant risiko for benskjørhet, hjerte— og karlidelser, og skader på sentralnervesystemet. Fødevarestyrelsen advarer mot det de mener er aggressiv markedsføring av ulovlige og farlige slankeprodukter, og trekker fram «Bitter Orange & Green Tea» fra Bio Pharma som eksempel.

– Da dette produkt selges fra Sverige, kan vi ikke gripe inn overfor virksomheten eller forlange produktet trukket tilbake, sier Iben Brinkland i Fødevarestyrelsens Kosttilskudsgruppe.

Brevik i Bio Pharma reagerer sterkt på uttalelsen og framstillingen i danske medier.

– Dette er jo helt latterlig. Vi har solgt dette produktet i flere år og føler det som et overgrep å bli framstilt som skumle bakmenn som skjuler seg i utlandet og selger ulovlige, farlige piller i Danmark. Det er fascinerende at Fødevarestyrelsen ikke får tak i oss når 10.000 danske kunder har klart det den seneste tiden.

På hjemmesiden til selskapet oppgis e-postadresse og telefonnummer i alle de nordiske land.

Mattilsynet nøler

Den danske Fødevarestyrelsen oppfordrer alle som har kjøpt «Bitter Orange and Green Tea» til å kaste pillene. Det norske Mattilsynet er tilbakeholdne med å gjøre det samme.

– Dette må vi undersøke nærmere. Vi var ikke klar over diskusjonen rundt dette produktet. Vi er i gang med å undersøke en rekke produkter for å se om dosene med synefrin og koffein er så høye at kombinasjonen er skadelig eller i strid med lovgivningen, sier rådgiver Anne Kristi Sommer ved Seksjon for mat- og fôrkvalitet ved Nasjonalt senter for planter og vegetabilsk mat.

Hun påpeker at tillatte doser kan variere fra Norge til EU-land, og at noe som er forbudt i Danmark derfor kan være tillatt i Norge.

– Hver for seg er synefrin og koffein tillatt når de forekommer naturlig i matvarer som juice og te, men som ekstrakter i høye doser er de klassifisert som legemidler og forbudt i kosttilskudd. Slik jeg har forstått skal det svært høye doser til før slike preparater skal forbys, sier Sommer til NTB.