BYGLAND: — Å ta ut en milliard vil utvilsomt svekke muligheten til å investere, sa Sæther til de 30 ordførerne som er samlet på Byglandsfjord til et eierseminar.

Et av spørsmålene eierkommunene skal a stilling til, er om de vil tappe Agder Energi for en milliard kroner.

Men den konstituerte konsernsjefen kom i går ettermiddag med et oppsiktsvekkende klart råd mot dette. Han vil heller bruke disse pengene til investeringer som skal gjøre konsernet mer lønnsomt.

Sæther pekte i går på ulike kraftproduksjonsmuligheter som til sammen vil kreve opp mot 10 milliarder kroner. Dette går på vindkraft, vannkraft og en sjøkabel til Tyskland.

— Dere kan velge mellom å ta ut et ekstraordinært utbytte eller å la selskapet investere i lønnsomme prosjekter som igjen vil gi bedre avkastning på sikt. Investeringer vil gi store muligheter fremover, sa Sæther til ordførerne.

De folkevalgte skal i morgen ta stilling til milliard-spørsmålet. Ved en gjennomgang i går ettermiddag var det klart at de fleste er villige til å åpne for en vurdering av hva dette vil bety. Men samtidig gjorde flere ordførere det klart at det skal mye til å verbevise dem om at uttaket er en god ide.

— Hos oss er det en sterk vilje til å styrke selskapet og sørge for penger til nødvendige investeringer, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen til Fædrelandsvennen.

Hans kollega i Arendal er enig.

— Vi har sagt et ganske klart nei til å tappe selskapet, sier Torill Rolstad Larsen (Ap).