VIDEO: Havrafting i Kristiansand

KRISTIANSAND: Norges største havrafter ligger nå og duver ved Nupenparken i Kristiansand, klar for passasjerer. Med 18 sitteplasser skulle det være plass til både svigermor, besteforeldre og nabolaget på en luftetur gjennom skjærgården som ikke minner veldig om tøffende snekker i lunkefart. Selv om det også garantert har sin sjarm.

Agder Havrafting kjørte første kommersielle tur på langfredag, og etter hvin og hyl å dømme, var det en vellykket première. Påskeaften blir det også noen turer ut på sjøen for de som har lagt skiene i garasjen for sesongen.

— Vi kjører gjennomsnittlig i 30 knop, med toppfart 50. I dag var det sol og veldig fine bølger uti Vestergabet, sier daglig leder i Agder Havrafting, Jan Haugland, til Fvn.no. Han driver det nystartede aksjeselskapet sammen med Alfred Tambini Berntsen fra Vennesla.

Sikkerheten i høysetet

For noen hundrelapper får du tre kvarter på sjøen i variert hastighet. Underveis bytter passasjerene også plass, slik at alle som vil får sitte i baugen.

— Dette er tryggere enn å kjøre bil. Alle får egen overlevelsesdrakt, en såkalt offshoredrakt, hver person sitter på et eget " jockey-sete" av myk skumgummi, med god ryggstøtte og en bøyle de holder seg fast i. Båten er dessuten fullpakket med elektronikk, GPS, VHF, kartplotter og brannslokkingsapparat, sier Haugland.

- Er det trygt for barn å sitte på?

— Vi avpasser selvsagt farten etter passasjerene, men det ideelle er nok om du er over 150 cm. Da rekker du ned med beina i båten. Hvis du ikke er over 18 år, må vi også ha underskrift fra foreldrene.

Trond Moi lager maten

Utover våren og sommeren har Haugland også gjort avtale med Bølgen & Moi for å sikre optimale opplevelser i havgapet.

— Vi skal arrangere turer akkurat slik som folk vil, for næringslivet og privatpersoner. Trond Moi skal være med ut og tilberede mat på en holme. Eller vi kjører til Trægde eller Lillesand og besøker en restaurant for å spise.

- Er det mange sørlendinger som vil ut på havrafting?

— Ja, vi har fått inn en del bestilinger fra ulike bedrifter allerede. Dessuten skal vi kjøre turer under Quart-festivalen, sier en optimistisk Haugland, som også ser muligheter for å gå flybussen i i næringen.

— Vi henter deg på Kjevik. En litt annerledes ankomst til byen for de som vil det, smiler han.

- Hva koster egentlig en slik båt, er den dyr?

— Kjempedyr. Hehe.