EGERSUND: Aasland er tiltalt for uaktsomt drap etter at 29 år gamle Jon Rosvold døde under juvvandring i Dorgefoss i Sirdal 8. juli i fjor.

Juvvandringen, som var en del av et utdrikningslag, ble arrangert av selskapet «Ut i naturen». Den 29 år gamle Stavanger-mannen som mistet livet, skulle vært forlover i brullypet til tvillingbroren.

Delvis straffskyld

Da rettssaken startet i Dalane tingrett tirsdag, erklærte Aasland seg ikke skyldig i uaktsomt drap, men erkjente delvis straffskyld for manglende sikkerhetstiltak, ifølge Stavanger Aftenblad.

I tiltalen mot Aasland blir det pekt på at det tidligere hadde skjedd to ulykker samme sted, og på at dette gir grunn til å stille spørsmål ved sikkerhetstiltakene.

Rosvold mistet fotfestet under juvvandringen, falt, og ble liggende med hodet under vann samtidig som den ene foten var fastklemt. Ulykken skjedde ved utløpet av en grotte med mye vann og stri strøm. Vannstrømmen og trykket gjorde redningsarbeidet svært vanskelig.

Kan danne presedens Da 29-åringen ble brakt på land var han sterkt nedkjølt og preget av at han ikke hadde fått puste i vannstrømmen. Han døde samme kveld på Haukeland Universitetssykehus i Bergen av skadene.

Flere av de i alt 16 deltagerne som var med på den skjebnesvangre turen i fjor sommer, er kalt inn i saken som vitner. To instruktører fra «Ut i naturen», i tillegg til Aasland selv, skal også vitne, ifølge Aftenbladet.no.

Daglig leder var ikke med på juvvandringen, men både han og firmaet er tiltalt.

Utfallet av saken kan danne presedens for saker om arrangøransvar etter ulykker i forbindelse med risikoaktiviteter.

Dalane tingrett har satt av fire dager til saken.

**Les også:

Tiltalt for uaktsomt drap

Kritiseres etter dødsulykke i juv

Befaring ved Dorgefoss i dag

Fortsatt avhør etter dødsulykke

Etterforskes for uaktsomhet

Politiet stopper juvvandring

Mann druknet i kamerats utdrikningslag**

UTDRIKNINGSLAG: Jon Rosvold var del av et større følge som var på juvvandring da den tragiske ulykken skjedde. (Foto: Privat / Stavanger Aftenblad)