KRISTIANSAND: — Pårørende sier ja til å donere organer i nesten alle tilfeller vi spør, sier seksjonsoverlege Ronald Melvoll ved Intensivavdelingen ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

På grunn av strenge medisinske krav er det bare mellom 0 og 5 personer i året som passer til å donere organer på sykehuset i Kristiansand.

I Norge dør i underkant av hver tredje i organkø.

Rundt hver fjerde pårørende sier fortsatt nei til å gi bort organer.

  • Behovet for organer øker hele tiden. Stadig flere sier ja til å donere organer, likevel fanger vi opp bare rundt halvparten av alle potensielle donorer, sier daglig leder Hege Kuhle i Stiftelsen organdonasjon.

Liv gått tapt

Fram til i høst førte en ettårig røntgenkrise til at to som døde ikke ble donorer.

  • De pårørende ble ikke spurt, fordi røntgenavdelingen ikke kunne ta nødvendige prøver. Organer har gått tapt. Det er skandaløst, sier Melvoll.

Melvoll er donoransvarlig ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

  • Hver donor redder i snitt fire liv. Dermed har i alle fall sju til åtte mennesker mistet muligheten til nytt liv med friske organer, sier Truls Zimmer i Stiftelsen organdonasjon.

Sykehusene holder hjernedøde mennesket kunstig i live med respirator, inntil Rikshospitalets team henter dem ut.

Men for Melvoll skjer det vanskeligste først, når det livreddende arbeidet har stoppet, og han skal ta den vanskelige samtalen med de pårørende.

  • Folk kan ikke begripe hvor tøft det er å gi bort organene til sine kjære. Først får de sjokkbeskjeden om hva som er hendt, så går de gjennom kampen for livet. Så får de et spørsmål om å donere organer midt i sorgen, sier Melvoll.

Han er glad for at sykehuset for et år siden endelig fikk et eget rom for pårørende.

— Før måtte vi ta samtalen på gangen, nå kan vi sette oss i verdige former og snakke sammen, sier Melvoll.

Mangler organer

  • Det er altfor få donorer i Norge. 30 prosent som venter på et nytt organ dør mens de er på vei inn i eller står i køen, sier overlege Øystein Bjørtuft ved lungemedisinsk avdeling ved Rikshospitalet.

På landsplan øker antall transplantasjoner av alle typer organer hvert år. Samtidig øker også køene.

Fra å ha mellom 10 og 20 lungepasienter på venteliste på 90-tallet, er det nå stabilt på rundt 40 pasienter.

Samtidig slås lungerekorden igjen i år. Tett oppunder 30 lunger er transplantert i år, mot 24 i hele fjor.

  • Vi kunne hatt enda flere. Men fordi vi har få organer er vi svært strenge på hvem som kommer på liste, sier Bjørtuft.

Slik blir du donor

  • Det viktigste er å ta stilling og fortelle dine nærmeste hva du mener, sier daglig leder Hege Kuhle i Stiftelsen organdonasjon.

På sykehus og legekontor finner du donorkortet, som også kan lastes ned fra hjemmesidene til stiftelsen.

«Ved min bortgang ønsker jeg å gi bort mine organer for transplantasjon» heter det. I tillegg plikter man å sørge for underskriften fra to pårørende.

— Du må sørge for å informere disse om din beslutning. Det er pårørende som følger kampen for å redde livet, og siden blir spurt hvordan den døende stiller seg til donasjon, sier Kuhle.

Andre land har satset millioner av kroner på å få folk til å melde seg inn i offentlige registre. Det har vist seg ikke å fungere.

I Norge satser man i stedet på at donoransvarlige leger følger opp. Informasjon og opplæring og bred kontakt mellom sykehusene virker bedre.

I tillegg til donorkortet seiler facebook på internett opp som et klart alternativ.

På facebook er det flere grupper for organdonasjon, noen med over 15.000 medlemmer.

Se Klaras kamp for livet