LILLESAND: — Husene står meget tett i Brekkestø, og miljøet tåler ikke flere nye hus, mener Solveig Solbakken, som lurer på hvordan det skal gå om alle skal få bygge ut etterhvert som familiene vokser.

Den profilerte lokalpolitikeren og hennes mann, Bjørn Melbye, legger ikke skjul på at de frykter for å miste utsikten om sameiet Axelsen/Elieson får sette opp det gamle tømmerhuset.

Utbyggerne sier huset er tiltenkt et handikappet familiemedlem, og at det skal brukes som bolig. Det tror verken Solbakken eller naboene Grethe og Johan Sigurd Andersen på.

— Dette betviles sterkt, vedkommende er i Brekkestø særdeles kort tid om sommeren, skriver Grethe og Johan Sigurd Andersen i sin protest.

— Sameiet består av ti personer. Vi er blitt enige om å ikke kommentere saken, sier Tulla Elieson til Fædrelandsvennen.

Hun er overrasket over protestene som kommer fra Solbakken/Melbye og Andersen, og mener det bare er nabo John Riiser som blir berørt.

— Å plassere et bolighus her vil være galt i forhold til respekten for og bevaringen av minnene etter det opprinnelige miljøet, skriver John Riiser, som vil kunne få det seks meter høye huset fire meter fra sin eiendom.

  • Brekkestø bør stå urørt. Det påtenkte huset vil bli et fremmedelement. Om tillatelse gis kan det skape presedens, sier Riiser.

Arkitektene Haarklau og Lindeberg skal hjelpe sameiet med byggesøknaden for det gamle tømmerhuset. Arkitektene mener «at et bygg i denne størrelsen vil kunne berike bygningsmiljøet i tettbebyggelsen i Brekkestø».

Arkitektene sier videre at «Det nye fasadelivet vil tette et hull og lede på en god måte det buktende hovedgateløpet som går gjennom bebyggelse og ender opp ved brygga i Brekkestø. Det vil oppstå nye og fine romdannelser mellom bygget og husene omkring{hellip}».

Solveig Solbakken er helt uenig med arkitekten og mener uttalelsen får stå for hans egen regning.

— Etter vår mening vil ikke et slikt hus berike bygningsmiljøet, tvert imot mener vi det vil passe særdeles dårlig inn i eksisterende bygningsmiljø, sier Solveig Solbakken, som i sin protest minner om at Aust-Agder fylkeskommune i en uttalelse ikke vil anbefale den foreslåtte fortetningen.

Solbakken mener det påtenkte huset vil være katastrofalt med tanke på utsikt og lys for naboene på nordsiden. Solbakken/Melbye understreker at tomta er den eneste grønne lungen i Brekkestø sentrum.

— Det trengs sårt en grønn lunge i det trange gateløpet ned til brygga. Det er nok av mørke hus i vinterhalvåret. Vi trenger ikke flere, skriver Johan Sigurd Andersen, som bestrider utbyggers opplysninger om at det før sto en låve på tomta.

— Det har stått mange hus i Brekkestø. Skal det også bli lov å gjenoppbygge huset som lå rett bak vårt? spør Solbakken.

I sin protest anfører hun også at sameiet har fire hus på sin tomt og at to av dem ikke står oppført på noe kart.

helge.corneliussen@fvn.no