Kvinnen (97) døde hjemme like etter injeksjonen, der sykepleieren hadde lagt til en null for mye, slik at kvinnen fikk 20 mg i stedet for 2 mg av det smertestillende middelet. Men selv om feilen fikk dødelig utgang, vil ikke Statens helsetilsyn kreve at sykepleieren blir straffet etter hendelsen, som skjedde i september i fjor.

– Hvis det skal reageres med straff, må handlingen være et markant avvik fra det forsvarlige, en grov uaktsomhet fra helsepersonellets side. Det innebærer at helsepersonellet er sterkt å bebreide for det inntrufne, og det mener vi at sykepleieren ikke er i dette tilfellet, sier fagsjef Gorm Grammeltvedt i Helsetilsynet til Bergens Tidende.

Tvert imot, Helsetilsynet legger i et brev til Hordaland politidistrikt stor vekt på at sykepleieren selv meldte fra om den fatale feilen kort tid etter.

«Hennes erkjennelse av feil taler etter vår vurdering for at hun ikke utgjør noen fare for pasientsikkerheten, og hennes handlemåte i ettertid viser at hun har opptrådt på en omsorgsfull og forstandig måte», skriver Helsetilsynet.

Kvinnens høye alder skal ikke ha noen betydning for Helsetilsynets vurdering.