LILLESAND: – Jeg synes dette er et spennende prosjekt, men jeg vil foreslå å redusere det noe. Utbyggerne har allerede fjernet en etasje, men jeg synes bygningsmassen legger beslag på for store deler av tomta. Det blir veldig trangt der, med svært lite plass utomhus, sa Geir Ulf Gauslaa (SV).

Han foreslo å redusere antall boenheter i Skolegata 19 fra 16 til 12 og at bygningene dermed blir redusert i antall og volum. Videre trekkes bygningene lenger bakover i terrenget, slik at friområdet og gjennomgangspassasjen blir større. Videre må byggene ikke tas i bruk før bebudete trafikksikringstiltak er på plass.

Oppsikt og harme

Planene som Hellvik Hus har lansert om å bygge en blokk ytterst i vernesonen i Lillesand og midt i en idyllisk trehusbebyggelse har vakt oppsikt på flere hold, til dels sterk harme.

KrF's Hans-Thomas Nicolaisen foreslo da også å gå imot hele planen, noe han i første avstemningsrunde fikk fire av ni stemmer for i planutvalget i går:

– Planene er riktignok blitt redusert siden forrige gang vi hadde dem oppe, men vi har kommet til at det ikke er nok. Dette er bebyggelse som utfordrer hele verneplanen, huset vil bli en kraftig kontrast til småhusbebyggelsen rundt. I vernesonen skal vi være restriktive. Dette er områder med store kulturhistoriske verdier. Med utgangspunkt i protester fra naboer og velforening er vårt forslag å gå imot hele planen, sa Nicolaisen.

Han la til at disse planene illustrerte med full tyngde at nå må byutviklingsprosjektet komme i gang. Forslaget fra KrF gikk ut på at man med henvisning til verneplanen og småhusbebyggelsen omkring ikke kan vedta denne bebyggelsesplanen. De små husene vil komme i skyggen av den omfattende fortetningen.

Grønne flekker

Barnas representant i planutvalget, Sissel Mathilassi, sa at Skolegata har mye trafikk allerede.

– Jeg synes det er viktig å bevare noen grønne flekker, alt må ikke bygges ut, sa hun.

ViaNova har fått i oppdrag å se på trafikkforholdene i Skolegata, og leder for enhet for plan og miljø, Camilla Espedalen, ble spurt om når denne rapporten ville være ferdig. Det kunne hun ikke svare konkret på, men gikk ut fra at det ville være utpå vårparten.

Flere var inne på trafikkforholdene i Skolegata, som alt har en større blokk like bortenfor den det nå er planer om. Et par representanter kom inn på behovet for billigere leiligheter for ungdom i Lillesand. Det er vanskelig for unge nyetablerere å finne seg et rimelig sted å bo.

– Det hjelper jo ikke akkurat ungdom som vil kjøpe seg leilighet at antallet reduseres fra 16 til 12. Da blir jo alt dyrere, sa Kari Erdvik (H).

Uansett, debatten er ikke slutt med dette. For 29. mars skal saken opp i bystyret.