Teheran: Demonstrantene protesterte mot karikaturene av Muhammed, forteller en fotograf på stedet til nyhetsbyrået DPA.

Protestaksjonen ved ambassaden skal ha startet rundt klokken 16.30 norsk tid, og de fremmøtte ropte en rekke slagord mot Norge.

Høy beredskap

– Demonstranter har kastet småstein og en brannbombe. Vi har allerede høy beredskap, og ambassaden har vært stengt i dag. Iransk politi er på stedet for å beskytte bygningen, opplyste Utenriksdepartementets pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til NTB.

Noen timer senere hadde politiet fått situasjonen under kontroll.

– Det er noe skade på bygningen, men vi er nå i ferd med å få oversikten, og iransk politi er på stedet, sa Sandsten ved 20-tiden norsk tid.

Ingen var til stede i ambassadebygningen da angrepet kom. Iransk opprørspoliti dannet en ring rundt ambassaden for å hindre at demonstrantene tok seg inn i bygningen, men en rekke vinduer skal være knust.

Fordømmer

Statssekretær Raymond Johansen fordømmer angrepet på ambassaden. Sandsten sier at Utenriksdepartementet ser alvorlig på situasjonen.

– Vi har understreket at det er vertslandet som har ansvar for sikkerheten. Men vi må komme tilbake til om sikkerheten er godt nok ivaretatt, sier Sandsten.

Utenriksdepartementet holder kontinuerlig kontakt med ambassadepersonellet, som er flyttet til et annet sted i Teheran.

Det er registrert i overkant av 100 norske borgere i Iran. Ambassaden har gjennom blant annet norske selskaper i landet vært i kontakt med de fleste av dem.

Mot danskene

Den danske ambassaden i Teheran ble både mandag og tirsdag utsatt for angrep og rammet av en rekke brannbomber. Den østerrikske ambassaden ble også angrepet mandag med brannbomber og steiner. Østerrike har for øyeblikket formannskapet i EU.

Myndighetene i Teheran ba tirsdag innbyggerne beherske seg og ikke angripe flere ambassader. Det er ikke i Irans interesse, sa Teheran-guvernør Kamran Daneshjoo.

– Å angripe europeiske ambassader er på ingen måte i den islamske republikkens interesse, og den store profeten er ikke fornøyd med det, sa Daneshjoo.

Iran har også vedtatt å boikotte danske varer, noe som EU tirsdag tok kraftig avstand fra.

– En boikott av danske varer er per definisjon en boikott av europeiske varer. Vi ser ikke noen som helst boikott som en god reaksjonsmåte, sa EU-kommisjonens talsmann Johannes Laitenberger, som også advarte mot mulige mottiltak.

Anklager jødene

Samme dag sa Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at en «sionist-konspirasjon» ligger bak konflikten om karikaturene.

– Dette er en konspirasjon som er planlagt av sionistene for å skape splid mellom kristne og muslimer, sier den religiøse lederen i sin første kommentar til konflikten.

– I henhold til deres (Vestens) ytringsfrihet, er enhver tvil eller tilbakevisning av myten om drapene på jødene forbudt, mens det er lov å krenke følelsene til over 1,5 milliarder muslimer, sa Khamenei.

Irans største avis Hamshahri lanserte samme dag en konkurranse om hvem som kan lage den beste vitsetegningen om holocaust. Konkurransen er et svar på Muhammed-tegningene og avisen begrunner den med at den vil teste ut ytringsfriheten.