Internett foretrekkes av stadig flere som kanal for å betale regninger og for å handle varer man tidligere skaffet seg i butikken, sier konserndirektør Petter Idar Jenssen i EDB Business Partner til Aftenposten.

EDB drifter omtrent 70 prosent av de totale pengetransaksjonene i Norge.

Ferske tall fra EDB viser at vi nå bruker minibanken mindre enn vi gjorde før. Mens vi i 2004 tok ut penger via minibanken drøyt 83 millioner ganger, så hadde dette sunket til knapt 76 millioner i fjor. Også telefonbanken er på vikende front. Her falt bruken med 11 prosent i fjor.

Jenssen tror likevel ikke at disse metodene å håndtere penger på vil forsvinne.

— Minibanken vil få andre funksjoner enn bare det å ta ut penger. Blant annet skal man kunne lade kontantkort og sette inn penger. Også telefonbanken vil endre form. Det vil komme nye betalingsløsninger på mobiltelefonen, som vil ligge et sted mellom tradisjonell nettbank og telefonbank, sier Jenssen til Aftenposten.

Nettbankbruken fortsetter å øke sterkt. Vi betalte nesten 100 millioner regninger på nettbank via EDBs systemer. Det er en økning på 26 prosent i forhold til året før. Veksten i antall nettbankkunder flater imidlertid ut. De økte fra 2,1 millioner til 2,3 millioner. - Når vi også legger til de kundene som ikke håndteres gjennom våre systemer så er det klart at vi nærmer oss et tak for antall kunder.

Fortsatt er det slik at de aller fleste nettbankkundene er i alderen 21-50 år. Men for første gang slår det også ut på statistikken at folk over 80 år bruker nettbank, sier han.

— Folk er i ferd med å få øynene opp for de nye måtene å håndtere pengene sine på. I fremtiden vil vi også veksle mellom ulike betalingskanaler. Vi vil bære med oss smarte terminaler å betale med, som for eksempel mobiltelefonen, sier EDB-direktøren til Aftenposten.

— Økningen ser ut til å fortsette inn i det nye året, sier Jenssen.