ÅRHUS: – Det hele tok av forrige mandag. Da mottok vi over 9000 e-post bare på en dag. Det kom svært mange fra Saudi-Arabia. Etter det bare eksploderte det, forteller Lars From, nyhetsjournalist i den danske avisen Jyllands-Posten.

Flere av e-postene inneholdt drapstrusler, alle disse er oversendt politiet.

Avisen publiserte karikaturtegningene av Muhammed i september, men det var først i forrige uke hele den muslimske verden rettet oppmerksomheten mot avishuset.

Bombetrussel

Allerede dagen etter, tirsdag i forrige uke, kom den første bombetrusselen.

– Ingen var forberedt på noe slikt. Folk stod ute i bare tynne klær etter å ha løpt ut av bygget. Store politistyrker kom og gjennomsøkte huset. Vi måtte vente i over halvannen time før vi kunne gå inn igjen. En av våre naboer er en kirke, og presten inviterte oss inn. Vi fikk kaffe og kaker mens vi ventet. Det ble rett og slett surrealistisk. Vi var skremt, men det var også litt hyggelig, humrer From.

Da Fædrelandsvennen besøkte Jyllands-Postens hovedredaksjon like utenfor Århus onsdag, var det første vi møtte en sikkerhetsvakt.

— Det er nå teknikere over hele bygget som monterer kameraer og annet sikkerhetsutstyr. I tillegg patruljerer vaktselskapet bygget døgnet rundt, på innsiden og på utsiden. I tillegg er politiet er flere ganger daglig på patruljer, forklarer From.

Journalistene må nå vise fram identitetskort før de parkerer foran sin egen arbeidsplass.

- Ubehagelig

Bombetrussel nummer to mot avisen kom onsdag i forrige uke. From sier at han rent personlig ikke er redd for å gå på jobb, men at han har fått mange bekymrede meldinger fra familie og venner.

— Men dette er selvfølgelig ubehagelig, spesielt når man tenker på at det dør mennesker på grunn av dette, som ikke hadde noen ting med dette å gjøre, fremhever From, som blant annet tenker på opptøyene i Afghanistan der flere mennesker har mistet livet.

From ønsker ikke å kommentere om det var riktig å publisere karikaturtegningene eller ikke, det overlater han til ledelsen.

— Dette er et så betent politisk spørsmål at det ønsker jeg ikke. Men jeg kan si at jeg ikke er det minste glad for den situasjonen som har oppstått, forteller From.