SV-kritikk av F-16-fly til Afghanistan og andre utenrikspolitiske saker har fått stor oppmerksomhet i høst. Men utenriksministeren er ikke misfornøyd.

– Nei, skal jeg være helt ærlig så synes jeg at det er ganske forfriskende. Vi som flertallsregjering må ha en åpen holdning til at det også går an å diskutere innenfor våre «familier». Ellers hadde det ikke vært noen vits i å ha med tre partier. Vi har hatt diskusjoner i våre tre partier, men det har aldri vært vanskelig å bli enige i regjeringen, sier Støre.

– Hvis regjeringen kan bidra til den utenrikspolitiske debatt i Norge ved å si at den skal bli mindre preget av de lukkede rom og elitemiljøer, så er det helt greit. Om noen står utenfor Stortinget eller tar til orde for litt andre vurderinger, så har ikke jeg store problemer med det.

– Foreløpig?

– Ja, foreløpig. Alt i livet er foreløpig. Men jeg forbeholder meg jo også retten til å si hva jeg mener om kritikken.

USA viktigste alliert

At NATO er en pilar for norsk utenrikspolitkk står i regjeringserklæringen. Støre har også ved flere anledninger understreket at USA er Norges viktigste allierte, noe som ikke har utløst hurrarop i deler av SV.

– Det har ikke vært ubevisst?

– Nei, men jeg mener det er en nøktern beskrivelse av den plassering og de valg Norge har tatt. Vi er medlemmer av NATO. Vi samarbeider politisk med den vestlige verden. Med vår beliggenhet og den sikkerhet Norge tradisjonelt er avhengig av, er USA en veldig viktig alliert, sier Støre.

Norske oppgaver

Nordområdene, reformer i FN og NATO, de ulike fredsprosessene og forholdet til EU og Europa blir utenrikspolitiske oppgaver i 2006. – I tillegg må vi ha en blank boks. Vi må ha reaksjonsevne og kapasitet til å møte det uventede, og det har vi bedre nå, sier han. UD har blant annet fått et beredskapsrom som skal brukes ved større kriser som rammer nordmenn i utlandet.

Nordområdene topper listen. Støre mener forholdet til Russland er godt.

– Jeg vil overordnet beskrive det som det forholdet som er i mest utvikling, på bredest front, og det meste av det er positivt, sier han.

Han velger inntil videre å ikke se noen sammenheng mellom lakseimportforbudet og «Elektron»-saken.

– Det blir for konspiratorisk, sier han.

At saker ofte må løses på politisk nivå i forholdet til Russland, mener han er naturlig. Det handler om store ressurser og havområder. Støre spår ingen løsning i delelinjespørsmålet i år.

– Vi skal ikke nærme oss den saken med hastverk, gjentar han.

NATO-utvidelse

NATO-utvidelse, med en ny mulig SV-kontrovers, kommer sterkere på dagsordenen dette året. USA ivrer for å få med Ukraina og kanskje Georgia, på litt sikt også flere land på Balkan.

– Vi har ikke tatt noe eksakt standpunkt. Men vi har jo det prinsipielle syn at NATO bør ha en åpen-dør-politikk, slik at land med demokratiske verdier og et forsvar og politisk system som har kontroll, bør kunne kvalifisere, sier Støre.

Han regner med at regjeringen foran NATO-toppmøtet i 2006 vil avklare sitt syn, fordi saken sikkert vil bli diskutert på møtet.

Spørsmålet om NATO skal formalisere forholdet til blant andre Japan har ikke Støre vært innom i NATO-sammenheng.

– Men dette illustrerer at det er behov for å drøfte global kollektiv sikkerhet i verden. Vårt første spor på det vil jo være å si FN. Men dette viser hvor raskt ting endrer seg.

Deler rosen

Han liker rosen for vel utført arbeid, men vil gjerne dele den med statsminister og regjeringskolleger.

– Ingen kan la være å synes det er hyggelig å få anerkjennelse for arbeidet en gjør, sier Støre, som roser UD og medarbeiderne.

– Det andre er at det blir litt karikert. For det er statsministeren som er den dyktige lederen, som får resultater ved å lede gjennom andre og gir sine statsråder spillerom og støtte i jobben. Og vi er et godt kollegium.

Når det regner på presten, drypper det på klokkeren. Eller omvendt.