— Jeg tar denne oppgaven på meg med stor ydmykhet, for det er en veldig vanskelig humanitær situasjon i området, sier Bondevik til NTB.

Bondevik skal koordinere de delene av FN-systemet som er til stede i området og pleie kontakt med givere, lokale regjeringer og frivillige organisasjoner for å få til en effektiv hjelp til de hungersrammede i området.

— Det er en veldig hungerskatastrofe, som hovedsakelig skyldes gjentatte tørkeperioder og svikt i matvareproduksjonen i området, sier Bondevik.

Starter umiddelbart

Fredag hadde han møter om temaet med flere FN-organisasjoner i New York, i tillegg til et møte med Kofi Annan.

Over 40 prosent av befolkningen på Afrikas horn lider av sult, og tørke truer livet til rundt 11 millioner mennesker i Somalia, Kenya, Djibouti og Etiopia, ifølge FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO).

Den tidligere KrF-statsministeren vil kombinere FN-arbeidet med stillingen som leder av nystiftede Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, hvor han begynner til høsten.

— Jeg starter arbeidet som spesialutsending umiddelbart, med å skaffe meg best mulig oversikt over arbeidet i disse landene. I tillegg planlegger jeg en reise til både regionen og de store giverlandene før sommeren, sier Bondevik.

Bondevik fikk forespørselen om FN-jobben for to uker siden, og sier han straks informerte regjeringen ved utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om henvendelsen.

Fikk støtte

– Jeg fikk støtte til å påta meg oppdraget, sier Bondevik.

Han avviser opplysninger VG publiserte fredag om at stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap), som er styreleder ved Oslosenteret, skal ha fått detaljerte opplysninger om vervet før regjeringen.

— Det er ikke riktig. Jeg orienterte regjeringen før jeg orienterte Jagland, sier Bondevik til NTB.

Ifølge VG skal utnevnelsen av Bondevik ha kommet ubeleilig for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Støre, siden regjeringen driver en intens kampanje for at eksstatsråd Børge Brende (H) skal bli sjef for FNs miljøprogram med base i Nairobi.

Ifølge VGs kilder vil et lite land som Norge neppe få to store FN-oppdrag på så kort tid, men Bondevik mener det ene ikke forhindrer det andre.

— Om de synes det er ubeleilig får du spørre dem om, men jeg ser ikke noen konflikt her. Det er to helt forskjellige oppdrag, og arbeidet som spesialutsending er bare en deltidsjobb, sier Bondevik.

Vil bruke UD

Bondevik legger ikke skjul på at oppdraget han fikk fredag er en hjertesak for ham. Heller ikke at det blir en tung kamp å rette verdens oppmerksomhet mot den vedvarende krisen i området.

— På Afrikas horn har vi en kontinuerlig humanitær krise. Den kan bare løses ved stor, koordinert innsats og langvarig bistand, spesielt rettet inn mot landbruksproduksjonen, sier Bondevik.

Han ser det som naturlig at den kommende staben på fem-seks personer ved Oslosenteret trekkes med i FN-arbeidet.

— Jeg vil jo fysisk holde meg i Oslosenteret fra høsten av og benytte medarbeidere der. I tillegg vil jeg jobbe nært med UD, som har stor ekspertise på Afrikas horn, sier Bondevik.

Bondevik tar over stillingen som spesialutsending etter Finlands tidligere president Martti Ahtisaari.