STAVANGER: Dette kom frem under aktoratets prosedyre i dag. En prosedyre som filleristet Schumanns forklaring og troverdighet. I følge aktoratet er det flere holdepunkter som tyder på at det var Schumann som skjøt og drepte Arne Sigve Klunlgand.

Politimannen som ble tatt som gissel av drapsmannen, har selv pekt ut Schumann. Det er funnet glassstøv på en balaklava som knyttes til Schumann gjennom DNA. Aktoratet mener glasstøvet stammer fra episoden der en av ransmennene skjøt seg inn gjennom sikkerhetsglasset til Nokas-lokalene. Det er tidligere bevist at det var samme mann som senere skjøt og drepte Klungland. Til slutt viste aktoratet til bilder som tyder på at skytteren er høyrehendt slik som Schumann.

Aktoratet gjorde det midlertidig klart at dette bare er indisier og at det ikke er nok til å tiltale Schumann for drapet. Han blir derfor tiltalt for ran med døden til følge slik som de andre.

Det er gjort DNA-funn fra Schumann på en caps, et par utbrente hansker i den utbrente lastebilen, en balaklava og en finlandshette. På balaklavaen er det også funnet glasstøv som knyttes til sikkerhetsvinduet i Nokas, og rester av kruttslam. Disse funnene mener aktoratet knytter Schumann direkte til ransstedet.

Schumann selv hevder at han glemte igjen lignende utstyr i en garasje i Stavanger og at de ved tilfeldigheter har havnet blant ransutstyret.

— Det er etter vår oppfatning helt utenkelig at det kan ha skjedd, slo Carlsen fast.

Carlsen gikk også løs på Schumanns forklaring om at han lå i dekning i en leilighet på Hundvåg vinteren 2004. — Han kjørte flere turer til Oslo, i til dels stjålne biler og har ikke vært spesielt opptatt av å ligge lavt. Han har også brukt telefon på østlandet, men ikke her i Stavanger. Etter vår oppfatning har Nordvikveien ikke på noe tidspunkt vært et skjulested, men i virkeligheten et sted for planlegging av Nokas-ranet, sa Carlsen som hevdet at Schumann hele tiden har tilpasset sin forklaring etter de bevisene som har foreligget mot han. Dette begrunnet Carlsen videre med at de DNA- funnene som har kommet frem under forhandlingene står uforklart fra Schumanns side.

Aktoratet stiller seg også kritiske til at Schumann glemte at han hadde lånt en bil av David Toska. Denne forklaringen kom fra Schumann da det viste seg at han umulig kunne ha glemt igjen et sim-kort i en garasje slik han først forklarte for retten. Først da det ble klart husket Schuamnn at han hadde lånt en Vaneo av David Toska, og at det var her han glemte igjen sim-kortet. Aktor slo fast at forklaringen om at Schumann skal ha glemt dette bil-lånet er lite troverdig.

— Denne forklaringen kommer fra samme mann som har hatt stålkontroll på alt han hadde av biler i denne perioden, slo Carlsen fast.

Statsadvokaten gjorde det klart at han mener at Schumann må dømmes etter tiltalen, nemlig ran med døden til følge. Aktoratet vil også ha den selvutnevnte hovedmannen bak dødsranet, David Toska, dømt for ran med døden til følge. Det gjorde Carlsen klart før han begynte på den delen av prosedyren som går på Schumann.

Både Toska og Schumann risikerer å bli dømt til forvaringsdom.