KRISTIANSAND: De bostedsløse kvinnene bor i dag i Kasernen i Kvadraturen — på lånt tid.

— Beboerne er informert om at leiekontrakten går ut 1. desember. De frykter de må på gata igjen, men vi har sagt at vi jobber på spreng for at det ikke skal skje, sier avdelingsleder Øystein Endresen fra Risk (Ressurs i Sentrum).

Risk hadde håpet på en like god mottakelse i Vågsbygd som i Kvadraturen, men det er ikke tilfelle. Nylig var det informasjonsmøte, og protestene haglet.

Kommunen forstår naboenes umiddelbare reaksjon, men mener frykten er ubegrunnet.

— Dette er ikke spesielt utagerende mennesker, men fugleunger som man burde holde tett til hjertet sitt, sier arkitekt Maria Kielland Krag fra byutviklingsenheten i Kristiansand kommune.

Presteboligen i Vågsbygd, bygd i 1950, har stått tom etter at sogneprest Nils Ingvar Nilsen ble pensjonist for tre år siden. Det er nå skaffet mer egnet bolig for den påtroppende presten et annet sted.

I stedet for å selge, vil kommunen utvide og bygge om til åtte små leiligheter med egen kjøkkenkrok og felles oppholdsrom.

— Dette skal primært være et trygt hjem. Derfor legger vi det i et etablert boligområde, forklarer Maria Kielland Krag,og legger til at dette kan bli et referanseprosjekt i nasjonal sammenheng.

I den ombygde presteboligen skal kvinnene lære seg å bo og forholde seg til både hverandre og naboer. Etter en periode er det meningen at de finner sin egen bolig.

— Her skal de ikke bli stuet bort, men aktivt ta tak i livet sitt. De skal falle til ro og gjøre valg for livet videre, forklarer Øystein Endresen.

I denne type boliger er det ikke tillatt å ruse seg i fellesskap, og handel med narkotika eller brennevin er strengt forbudt.

Boligen i Vågsbygd skal bemannes med seks personer i turnus, totalt 4,25 stillinger. I tillegg til døgnbemanning blir det besøkskontroll og låste dører om natten. Menn som vil inn til kvinnene blir kontant avvist.

— Vi har nå fem måneders erfaring fra Kongens gate (Kasernen). Alt flyter greit, uten bråk og krangel, og uten naboklager, forteller Øystein Endresen.

Vågsbygd menighet har ikke protestert mot etableringen.