OSLO: Matlary har den siste måneden følt seg forfulgt og observert av mannen, som stadig dukket opp på stedene hun vanligvis går i hovedstaden. Da han fredag dukket opp utenfor kontoret hennes på UiO på Blindern, tilkalte Matlary politiet. Hun avviser derimot at hun lever i frykt etter episoden.

— Jeg har jobbet på Balkan i mange år, så dette bryr jeg meg lite om. Jeg er vant til at risiko finnes, men man må ta sine forholdsregler. Aller helst skulle jeg ønske at det ble skrevet minst mulig om denne saken, sier Matlary til fvn.no.

Hun poengterer at dette er ting man må regne med å oppleve når man lever i et så åpent og moderne samfunn som det norske.

Forbud mot å ta kontakt

Nå har 60-åringen fått forbud mot å oppsøke professoren både på Blindern og privat.

— Vi har sett på helheten i saken, og mannen har nå fått forkynt et forbud mot all form for kontakt med Matlary, sier Terje Løvstad ved Majorstua politistasjon til VG Nett.

Forfølgeren ble ikke pågrepet fredag, men har foreløpig status som mistenkt.

Matlary har ingen grunn til å tro at mannens motiver for forfølgelsen skyldes har noe med situasjonen i Midtøsten og Balkan å gjøre.

— Jeg har fått henvendelser fra ustabile mennesker før, noe som dessverre er en konsekvens av å leve i et åpent samfunn. Mannen hadde noen teorier om sannhet og hadde tidligere jobbet i Israel, sier Matlary til VG Nett.

Janne Haaland Matlary er opprinnelig fra Mandal, men har jobbet som professor i statsvitenskap ved UiO siden 1997.