KRISTIANSAND: Søm og Randesund er blant bydelene med svært få kommunale barnehageplasser sammenlignet med private — bare 137 av totalt 562 plasser. Det ønsker politikerne å endre.

— Det bør være en rimelig grad av balanse mellom kommunale og private. I Randesund er det ikke reell valgfrihet, og da er vi inne på en uheldig utvikling, mener Trond Blattmann (Ap), nestleder i oppvekststyret.

I likhet med barnehagedirektøren ser Blattmann ingen betenkeligheter med Filadelfias barnehagesatsing, men roser de private bidragene til full barnehagedekning.

Der forholdet blir for skjevt, helst i nye utbyggingsområder, vil kommunen heretter gå aktivt inn og erverve tomter til barnehager. Nylig ga kommunen opp kampen om en barnehagetomt på Dvergsnestangen, som i stedet havnet i hendene til Barnebygg AS.

Kristiansand kommune er på vikende front i forhold til å opprettholde et 40/60-forhold mellom kommunale og private barnehageplasser. I perioden 2001-2006 ble det åpnet 1400 nye plasser, bare om lag 400 av dem kommunale.

Per i dag står 40 barn i kommunen uten tilbud, men i løpet av året skal behovet være dekket, ifølge barnehageetaten.