KRISTIANSAND: Denne uken ble det klart at Israel kjøper to nye, oppgraderte ubåter frå Tyskland til over åtte milliarder kroner. Ubåtene vil trolig bli utstyrt med atomvåpen, som kan bli brukt i en konflikt med Iran, skriver TV2 Nettavisen.

Ifølge det tyske verftet Howaldtswerke-Deutsche Werf (HDW) skal ubåtene testes ut i Marvika før de overleveres til Israel. Verftet har i en årrekke brukt kystområdet utenfor Sørlandet til utprøving av sine nybygde ubåter.

Dypdykking

Årsaken er de gode kaiforholdene, samt de gunstige forholdene for dypdykking. «Norskerenna», med dybder på opp til 500 meter, skal være godt egnet for å teste ut avansert undervannsteknologi.

I 1999 testet HDW ut tre ubåter som var solgt til Israel, «Dolphin», «Leviathan» og «Tekumah», i norsk farvann. Ifølge det internasjonalt anerkjente militærtidskriftet Janes Defence Weekly er ubåtene nå utstyrt med kryssermissiler med atomstridshode, skriver TV2 Nettavisen. Disse missilene har en rekkevidde på 1500 kilometer.

Ubåtene som nå skal testes ut i Marvika er regnet som de mest avanserte ubåtene i verden, og har et mannskap på 35 om bord.

Den spesielle brenselcelleteknologien gjør at ubåten kan være særlig lenge under vann. Ubåtene skal kunne holde seg under vann i tre uker, og har en rekkevidde på opp til 10.000 kilometer.

Kritiserer

Tidligere statsminister Kåre Willoch er svært kritisk til at Norge skal bidra til det han karakteriserer som israelsk atomopprustning.

— Norge legger til rette for atomopprustning i Midtøsten ved å tillate test av atomubåter i norsk farvann, sier han til TV2. Regjeringen avviser imidlertid kritikken.

— Det er snakk om tyskproduserte ubåter. De bærer ikke israelsk flagg og er ikke militære når de er i norsk farvann, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Kjetil Skogrand (Ap).