KRISTIANSAND: — Blått Flagg er en miljøsertifisering man må søke om hvert eneste år. Denne gangen kvalifiserte ikke vannprøvene for Hamresanden og Bystranda, sier Jan Brataas, daglig leder i FEE Norway, til fvn.no.

Det er 27 krav som skal oppfylles for at et en strand kan sertifiseres. Både Hamresanden og Bystranda har tilfredsstilt 26. — Disse kravene går på sikkerhet, fasiliteter, miljøopplæring og informasjon, her har strendene alt i orden. Kravet som ikke er oppfylt går på vannkvalitet, sier Brataas.

— Man søker om det blå flagget allerede i januar, og legger fjorårets resultater til grunn. Det vil si at det var vannprøvene fra 2005 som ikke holdt mål. Det kan skyldes overvann etter mye nedbør, eller det kan simpelthen komme av store mengder måkeskitt.

- For mye skitt

Testene foretas hver fjortende dag og måler tre typer bakterier: Totale koliforme bakterier, termostabile koliforme bakterier og sekale streptokokker. Dette er bakterier som kan skape store mageproblemer for dem som for de i seg.

— Det er skitt, rett og slett. Og prøvene fra Bystranda og Hamresanden viste for høye verdier. Ganske mye for høye, sier Brataas.

— Betyr det at du vil fraråde folk å bade på strendene?

— Det er ikke jeg den rette til å svare på. Men det er en kjensgjerning at det er definert grenseverdier, og at prøvene som er tatt overstiger disse. Grensene er der av en grunn, sier Brataas.

2.500 flagg

Det blå flagget har vaiet over de badende på Bystranda i flere år, med unntak av 2004, da vannprøvene heller ikke kvalifiserte. Hamresanden fikk utmerkelsen for to år siden. Strendene var de eneste i Norge med denne sertifiseringen.

— Dette er en internasjonalt anerkjent miljøutmerkelse. Over 2.500 strender og marinaer over hele verden er sertifisert med det blå flagget. Turister fra alle verdenshjørner kjenner igjen flagget og vet hva det betyr. I reiselitteraturen blir det stadig mer synlig. Rart, og synd, at Norge ligger så langt etter, synes Jan Brataas.