KRISTIANSAND: — Det ser ikke ut til at Sørlandet sykehus ønsker vår tilstedeværelse. De kunne fått til en ordning med Helse Sør slik at vi kunne operert pasienter på venteliste til sykehuset, men de vil ikke, sier Per Kristian Andersen, regionsjef på Aleris (tidligere Omnia) i Tollbodgata i Kristiansand.

Sykehusledelsen hadde varslet at den ville inngå avtale med Aleris om å tilpasse høreapparater til 400 sørlendinger. Nå blir det likevel ingen ting av avtalen. Aleris tilbød seg også å få ned de lange ventelistene til kjevekirurgi. Heller ikke det blir det noe av.

Aleris hadde også håpet å få avtale om å operere sørlendinger som står i lang ventekø for ortopediske operasjoner. Men for å få det, må de først få avtale med Sørlandet sykehus. Og det får Aleris ikke.

— Vi oppfatter at Sørlandet sykehus gjør alt de kan for å beholde alle pasientene på sykehuset. Da må vi ta konsekvensen av det. Nå må vi vurdere å legge ned virksomheten. Budsjettene våre går ikke i balanse. Nå har vi tapt. Det brenner et blått lys for Aleris i 2007, sier Andersen.

— Vi har fått sykehuskonsesjon og kjøpt inn sykehussenger. Men det har ikke hjulpet noe. Vi hadde håpet folk skulle bli glade da vi tilbød oss å redusere reisekostnadene til sykehuset og ubehaget for pasientene med å måtte reise bort for å bli operert. Men vi tok feil, sier Andersen.

Fem mennesker arbeider i 3,5 årsverk på Aleris i Kristiansand. Fra nyttår risikerer samtlige å miste jobben.

— Vi har litt plastisk kirurgi fra betalende pasienter, samt 20 - 30 prostatapasienter i uken, men det er ikke nok til å leve av, beklager Andersen.

— Dette har ikke noe med at vi ikke ønsker Aleris i Kristiansand. Det er overkapasitet i kirurgi på Sørlandet sykehus og vi har bygd ned den kirurgiske kapasiteten. Derfor advarte jeg den forrige regjeringen mot å oppmuntre private aktører inn i et marked der det allerede er overkapasitet i hele landet, sier Jan Roger Olsen, direktør på Sørlandet sykehus.

— Vi prøvde å få en avtale med Aleris om høreapparater, men det strandet på formelle krav om at ordningen måtte lyses ut på anbud, sier Olsen.

Han har innhentet opplysninger om at det heller innen plastikk kirurgi er behov for ekstra kapasitet i Kristiansand.

— Vårt behov dekkes gjennom tilbudet vi har fra Sykehuset Telemark, sier Olsen.