KRISTIANSAND: "Støy fra et skoleområde med utendørs ballareale kan ikke være upåregnelig, og det er noe naboene i stor utstrekning må avfinne seg med" heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Skjævesland saksøkte kommunen for 2,3 millioner fordi hun mener å ha blitt ufør etter støy fra en ballbinge på Fagerholt.

Hun tapte søksmålet på alle punkter i Kristiansand tingrett og er også idømt saksomkostningene i saken på 70.495 kroner.

— Det var selvfølgelig tøft for henne, men hun tok det med fatning, sier Skjæveslands advokat Pål Eide til fvn.no.

Det er foreløpig uklart om hun vil anke dommen.

Tingretten mener søksmålet har rettet seg mot rektor på Fagerholt skole, for at hun ikke hadde gjort det som var mulig å gjøre for å redusere støyen fra ballbingen. Retten slår fast at det ikke kunne stilles noen krav eller ansvar overfor rektor i forbindelse med at banen ble anlagt. "Hun hadde etter alt å dømme nokså liten befatning med selve fysisk utforming. "

Retten vektlegger også at bingen var godkjent etter plan- og bygningsloven.

Skjævesland og hennes advokat påstod i retten at rektor og kommunen burde gjort mer for å redusere støyen fra bingen, samt å redusere antall timer bingen ble brukt på kveldene.

Det er ikke Kristiansand tingrett enig i. Retten viser til at det ble gjennomført støydempende tiltak i bingen, og det ble forsøkt å stoppe aktivitetene i bingen etter klokken 21. Det ble avholdt en rekke møter i sakens anledning.

Under rettssaken ble det lagt fram resultat av en støymåling ved bingen. Den viste at det bråkte like mye og mer enn det som er tillatt blant annet ved motorsportbaner på kveldstid.

Retten mener at dette er akseptabelt, og at det må kunne være mer støy ved en ballbinge enn en motorsportbane, fordi dette er et nyttig samfunnstiltak for barn. "Dette taler for at det bør settes en lempeligere støygrense enn på motorsportbaner, for eksempel grenseverider tilsvarende som for skytebaner," skriver retten.