OSLO: – Vi er veldig godt fornøyd, konstaterer kommunikasjonsdirektør Kai Rosenberg i Telenor overfor NTB.

Selv om telegiganten har gått seirende gjennom skattesaken i både tingrett og lagmannsrett, våget de ikke helt å tro på en ny seier før Høyesterett hadde avsagt sin endelig dom tidlig tirsdag morgen.

Men nå kan en skatteinntekt på 2.414 millioner og en finansinntekt på til sammen 574 millioner kroner føres i resultatet for fjerde kvartal. De 574 millionene skriver seg fra en skattefri rentekompensasjon på cirka 318 millioner kroner og en forsinkelsesrente på 256 millioner som Telenor hadde avsatt, men ikke betalt.

For mye

Bakgrunnen for at Telenor får denne gigantsummen igjen på skatten skriver seg tilbake til 2001. Telenor mener selskapet dette året ble avkrevd 2,4 milliarder for mye i skatt etter et internt salg av det danske mobilselskapet Sonofon.

Sommeren 2000 kjøpte Telenor aksjer i det danske mobiltelefonselskapet Sonofon for 14 milliarder kroner. Verdien av disse aksjene ble allerede året etter nedskrevet med hele 7,5 milliarder kroner og senere solgt til et annet Telenor-selskap, Dansk Mobil Holding, for 5,5 milliarder kroner.

Telenor mente derfor at selskapet kunne utgiftsføre et tap på hele 8,6 milliarder kroner på sitt danske mobileventyr, noe som reduserte selskapets skatt i 2001 med hele 2,4 milliarder kroner.

Motiv

Striden mellom Telenor og motparten, Sentralskattekontoret for storbedrifter, dreide seg i stor grad om hvorvidt det interne salget var forretningsmessig eller skattemessig motivert.

I Høyesteretts dom legges det vekt på at aksjeselskaper innenfor samme konsern er egne skattesubjekter, og at overdragelsen av Sonofon-aksjene til Dansk Mobil Holding først og fremst var forretningsmessig begrunnet.

«Verdinedgangen på aksjene er reell, og dersom Telenor Eiendom Holding AS ikke skal gis fradragsrett for tapet, vil det innebære at selskapet må betale skatt av en nettoinntekt som er cirka 8,6 milliarder høyere enn det som reelt er oppnådd i selskapet», heter det i dommen.

Høyesteretts dom er enstemmig.