Foto: Tore-André Baardsen
HER HOLDES FESTEN: Bandidos-medlemmer fra Norge, Tyskland, Danmark og Italia markerer sitt femårs jubileum her på Løa på Vigeland Hovedgård i kveld.

KRISTIANSAND: — Nå har vi kontrollert identiteten til over 200 personer som deltar på festen, opplyser politistasjonsjef i Kristiansand, Ole Hortemo, til fvn.no lørdag kveld.

Kartlegger miljøet For å komme inn på festen, har samtlige Bandidos-medlemmer og andre festdeltakere måtte passere gjennom en id-kontroll foretatt av politiet og Kripos. Hortemo bekrefter til fvn.no at id-sjekken innebærer fotografering av deltakerne.

Bandidos-ledelsen har på forhånd akseptert id-sjekken.

Politiet ønsker med dette å kartlegge organisasjonen og registrere alle som deltar på markeringen og bruke informasjonen i fremtidig etterretning.

Politiet har sjekket både ferje og flyankomster i forbindelse med dagens feiring og flere har blitt stoppet ved grensen.

— Totalt sett har vi bortvist fem personer, opplyser Hortemo.

LES OGSÅ: Vil nekte MC-gjenger adgang til landet

De fem er ifølge Hortemo utenlandske Bandidosmedlemmer som alle er domfelte for det han betegner som alvorlig kriminalitet i sitt hjemland.

— De har alle valgt å reise hjem frivillig, sier Hortemo til fvn.no.

To hundre deltar og flere strømmer til To hundre personer deltar så langt på festen og ifølge Hortemo har deltakerne strømmet på i løpet av kvelden.

— Det har vært nokså stort tilsig i løpet av kvelden og fram til nå, sier Hortemo til fvn.no like før klokken 22 lørdag kveld.

Så langt har festmarkeringen fortont seg stille og rolig.

— Det er rolig og de har forholdt seg ryddig til avtalen vi har inngått med bandidos-ledelsen om identifisering. Det har ikke oppstått tumulter eller ordensforstyrrelser, sier Hortemo som har økt bemanningen denne helgen og fått bistand av Kripos.

Han tror politiet bemanningsmessig er godt forberedt på eventuelle episoder som måtte oppstå i løpet av natten.

— Vi har ressurser til det vi finner nødvendig.

Holder festen likevel Det har de siste dagene blitt spekulert i hvor Bandidos skal feire femårsjubileet sitt.

LES OGSÅ: HEMMELIG BANDIDOS-FEST

— Ut fra en totalvurdering har vi kommet til at et slikt arrangement hos oss ikke harmonerer med vår omdømmebygging, sa innehaver av Restaurant Løa, Thorbjørn Kristensen, til fvn.no tidligere i uka.

LES SAKENE: NEI TIL BANDIDOS

- ET VOLDSOMT DILEMMA

Lørdag kunne fvn.no bekrefte ryktene om at feiringen skjer på Løa likevel.

Bandidos MC South County Kristiansand satte opp busser fra Kristiansand sentrum klokken 18.00, der blant annet et 50-talls bandidosgjester boende på Ernst hotell steg om bord.

Flere av medlemmene ble også eskortert i privatbiler til festlokalet i Vennesla.

Medlemmer fra den kristne MC-klubben Tribe Of Judah deltok også på festen.

Foto: Tore-André Baardsen

Booket 50 rom på Ernst

Politiet har oppfordret både hoteller og utesteder til å ikke ta imot gjester som bærer Bandidos-merker.

På Ernst har likevel Bandidos-medlemmer fra Tyskland og Italia klart å booke seg inn som turister, og hotellet har nå rundt 50-60 bandidos-medlemmer som gjester, alle kommet for å delta i helgens fem-årsjubileum for Bandidos.

I går var politiet innom hotellet flere ganger. I tillegg hadde Ernst leid inn ekstra mannskap for å holde vakt. Bandidosmedlemmer ble nektet å bruke skinnvestene sine med merker inne på hotellet.

_Flere av Bandidosmedlemmene som deltar på MC-klubbens femårs

jubileum bor på Ernst Hotell i Kristiansand._

– Det kan nok skape litt frykt om de går med slike klær, sa Kjetil Bruseth ved Ernst til Fædrelandsvennen i går kveld.

Han legger til at det ekstra vaktholdet ved hotellet også skyldes Oktoberfesten som de arrangerer.

Også politiet har skjerpet beredskapen i anledning MC-klubbens femårsjubileum.

— For å støtte utstedene i tilfelle bråk, har vi ute tilstrekkelig med uniformert personell i tillegg til at det skjer et betydelig etterretningsarbeid, sier Hortemo til Aftenposten.

Ikke siden den rivaliserende MC-gjengen Outlaws arrangement på Øvre Eiker for syv år siden, har politiet satt inn så store ressurser i forbindelse med et MC-arrangement.

Greie folk

Det var flere kristiansandere som fikk stifte bekjentskap med blide Bandidosfolk fra hele Europa på byen i går kveld. Ingen Bandidosmedlemmer var involvert i uroligheter på byen, etter det fvn.no kjenner til.

Etter stengetid på byen i natt var alt rolig på alle rom, ifølge betjeningen ved Ernst.

En politipatrulje med hunder var innom Ernst flere ganger, senest ved halv fire-tida i natt, for å sjekke at alt var i orden.

Den store beredskapen fra politiets side kan ikke Kjetil Bruseth helt forstå.

– Jeg synes det er litt trist at politiet har bygd opp slik denne helga, sier han.

Og legger til:

– Er vi snille med dem, så er de snille med oss.