MANDAL: Diskusjonen har gått livlig på Sørlandet de siste ukene, men noe sikkert svar er det ingen som kan gi.

– Det finnes ikke noe rett svar. Det er delte meninger om hvordan man skal definere om Lindesnes fyr nå ligger på ei øy eller ikke. Hvis man definerer kanalen som menneskeskapt, noe den jo er, vil noen si at fyret fortsatt ligger på ei halvøy. Hvis definisjonen på ei øy er at hele området er omkranset av vann, så er det ei øy, sier Trond Espelund i Statens kartverk til NTB.

Tolkningsspørsmål Espelund, som er forvaltningsansvarlig for administrative grenser ved Statens kartverk mener det hele er et tolkningsspørsmål, og at ingen kan gi noe bestemt svar på om fyret nå blir liggende på ei øy eller ikke.

– Men hvis man tolker det som ei øy, så er det Odden på nordsiden av Skjernøysund i Mandal kommune som nå blir Norges sørligste punkt på fastlandet, sier Espelund.

Hittil har det vært Lindesnes som har hatt denne betegnelsen.

Klare ordførere

Ordfører Ivar Lindal (KrF) i Lindesnes kommune er ikke i tvil om hva som gjelder:

– Lindesnes fyr ligger fortsatt på fastlandet og er definitivt og uten tvil landets sørligste punkt, sier Lindal til NTB.

Ordfører Åse Lill Kimestad (Ap) i Mandal kommune er like klar i sin tolkning:

– Jeg har oppfattet det slik at Statens kartverk mener at Mandal kommune har landets sørligste fastlandspunkt. Jeg velger å være enig med dem, sier Kimmestad til NTB.

Avslappet

Fyrmester Rolf Dybvik som har vært ansatt på Lindesnes i rundt 40 år, har et svært avslappet forhold til spørsmålet øy/halvøy.

– Men jeg mener at fyret fortsatt ligger på ei halvøy. Hvis naturen selv hadde skilt de to delene, hadde situasjonen vært annerledes, sier Dybvik, som forteller at på folkemunne kalles det fraskilte området sør for Spangereid nå for Spangerøy.

– Men når ordførerne har forskjellig oppfatning og ikke engang Statens kartverk har noen bestemt mening om saken, hvem er da kvalifisert til å si noe om dette?

– Ja, den som kunne svare på det! sier en lattermild Trond Espelund i Kartverket.

Han forteller imidlertid at saken er såpass interessant at den i hvert fall kommer til å bli omtalt i Kartverkets årsberetning som en av årets mer kuriøse saker. I mellomtiden går diskusjonen friskt i landets to sørligste kommuner, og torsdag kommer dronningen for å åpne kanalen. Kanskje hun kan gi et bedre svar?