**LES OGSÅ:

Får høre dødskampen

Drapstiltalt risikerer 16 års forvaring

Døde av knivstikk i halsregionen

Politiet kjørte til feil sted

Mobbeoffer ble drapsmann

Utløste voldsalarm før hun ble drept**

KRISTIANSAND: Det forklarte 27-åringen under dommeravhøret i Kristiansand tingrett mandag formiddag. Lavmælt ga han sin versjon av hva som skjedde den fatale ettermiddagen på Nodeland fredag 30. mars i år.

— Da jeg kom opp i andre etasje i huset, fikk jeg stemmer i hodet som sa «drep henne», ellers ble jeg selv drept. Det ble veldig trykkende, og alt ble koblet ut, sa den drapstiltalte 27-åringen.

Tok taxi til boligen

Han har store problemer med å huske hva som skjedde i Elin Laursens hjem, etter at han kom på døren med blomster, et kjærlighetskort og en kniv i indrelommen på jakken.

På kortet, som politiet fant på hjemme hos Laursen, stod det: «Du betyr alt for meg. Takk for at du er den du er. Jeg vet jeg har såret deg, men jeg vil forandre meg og være med deg på bibelskole til høsten hvis du vil ha meg».

Sammen med kortet lå også en bukett blomster. Denne kjøpte 27-åringen på Hydro Texaco på Rosseland. Han tok taxi til bensinstasjonen, før han ba taxisjåføren kjøre ham til Laursens hjem på Skinnarsmoen.

Ifølge 27-åringen hadde besøket hele tiden som formål å få ekskjæresten tilbake.

— Jeg hadde med blomster og kort, ringte på, og regnet med at det skulle gå greit. Det skjedde veldig mye rart etter at døren ble lukket opp. Det ble rabalder og håndgemeng, og situasjonen kom ut av kontroll. Jeg klarte ikke å koordinere meg selv. I ettertid fatter jeg ikke hvordan det kunne bli på denne måten. Den eneste tanken jeg hadde var at vi skulle bli sammen igjen.

Husker to stikk

Kniven, som ble brukt til å drepe ekskjæresten, ble funnet igjen i skogen bak huset av politiet.

— Jeg må ha vært så i min egen verden, at jeg må ha tatt ut kniven fra lommen i panikk. Jeg husker at den da gikk inn i henne, sa 27-åringen.

Laursen ble drept med 12 knivstikk. Hun døde som følge av blodtap.

— Jeg husker bare to stikk, et i halsen og et i hodet. Men jeg kan ikke huske hvordan hun så ut, eller hvordan det var i rommet, sa tiltalte.

— Hva gjorde at du forlot huset? spurte dommer Per O. Refsalen.

— Jeg må ha blitt veldig redd. Jeg må ha løpt der det passet meg, uten mål og mening. Jeg må ha blitt liggende bak i steinene, og hadde problemer med meg selv fysisk.

Elin Laursen ble funnet i stuen, en snau halvtime etter at hun hadde utløst voldsalarmen som gjorde at Agder politidistrikts operasjonssentral kunne høre dødskampen. Selv mener 27-åringen at han ikke hørte noe mens volden foregikk.

Fant hverandre i Salem

— Alt ble veldig mørkt, og jeg hørte ingenting. Det ble veldig stille. Det kan jeg huske. Men det kan ikke ha vært stille, og jeg kan ikke skjønne at jeg ikke hørte noe, sier han.

27-åringen var tydelig medtatt da han forklarte seg i Kristiansand tingrett. Han satt taus i nærmere et minutt da han ble spurt om forholdet til Laursen. De to ble kjærester i juni i fjor, og forholdet varte til januar i år.

De fant hverandre i en menighet i Kristiansand

— Hun oppsøkte meg i Salem, og spurte om vi skulle finne på noe. Jeg svarte ja. Jeg ble veldig glad i henne, og det falt naturlig at vi reiste på turer og var sammen. Forholdet var helt fantastisk, sa 27-åringen i retten.

- Mistet kontrollen

Men utpå høsten følte tiltalte at han mistet kontrollen over livet. Han fikk ikke lenger de angstdempende medisinene han hadde gått på i fire og et halvt år.

— Jeg hadde en lege, som jeg hadde stor tro på. Men en vikarlege tok fra meg medisinene. Da gikk det galt. Jeg mistet kontrollen på livet, sier 27-åringen om endringen som skjedde om lag et halvt år før drapet fant sted.

— Jeg hadde sterk angst og forfølgelsesvanvidd. Jeg visste ikke hva jeg gjorde. Jeg var ikke meg selv. Jeg må ha skremt henne, sier 27-åringen om tiden etter han mistet medisinene.

Forsvarer Anne Marstrander vil påstå at 27-åringen ikke var tilregnelig da drapet skjedde. Hun har kalt inn vitner som skal forklare seg om endringene tiltalte opplevde etter at han ble fratatt medisinene.

LES OGSÅ: Drapssiktede var strafferettslig tilregnelig

27-åringen fikk imidlertid tilbake medisinene fra legen i februar. Ifølge aktor, førstestatsadvokat Erik Erland Holmen, tok han tablettene før drapet. Det skal blodprøver ha vist.

— Jeg husker ikke at jeg tok dem, sa 27-åringen i retten.

Han forklarte også at han hadde fridd til Elin Laursen på julaften, og hun sa ja. En halv måned senere gjorde imidlertid kjæresten det slutt.

— Jeg fikk klar beskjed, og syntes dette var veldig leit. Jeg tok det til etterretning, sa 27-åringen i retten.

Nekter straffskyld

27-åringen nektet straffskyld da rettssaken startet mot ham i dag. Han er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Han erkjente ikke straffskyld på noen av punktene da han fikk opplest tiltalen i retten. I tillegg til drapet, er han også tiltalt for to tilfeller av vold mot Elin Laursen og et brudd på besøksforbud.

— Det er mye jeg ikke husker, så jeg må si nei til det også, sa 27-åringen da han ble spurt om han erkjente straffskyld for bruddet på besøksforbudet.

27-åringen risikerer 16 års forvaring med en minstetid på ti år.

Han er for tiden i varetekt ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. På grunn av hans helsetilstand, kan det bli aktuelt at deler av rettssaken går uten han til stede.

Tiltalte var tydelig preget av saken da han møtte i Kristiansand tingrett mandag. Da tiltalen ble lest opp, stod han med hendene i lommene og kikket ned i bordet foran seg.

AKTOR: Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen i Kristiansand tingrett. Foto: Tore-André Baardsen