KRISTIANSAND: I fjor fikk 20.000 nordmenn påvist klamydia, noe som er en økning på 14 prosent fra året før. I sommer arrangerte Fylkesmannen i Vest-Agder en smittevernkonferanse hvor blant annet spredningen av klamydia ble diskutert.

Helsesøster i Kristiansand kommune og leder for Helsestasjonen for Ungdom i Kristiansand, Lisbeth Gallefoss, mener det er viktig å belyse problemet.

— Dette er et folkehelseproblem, og det er derfor viktig at det gjøres noe. De nøyaktige tallene for Kristiansand har vi ikke tilgang til, men vi baseres oss på tallene på nasjonal basis. Vi er uansett ikke annerledes enn resten av landet, sier hun.

Gallefoss forklarer økningen i antall klamydiatilfeller med blant annet endringen i folks seksualvaner.

— Flere og flere har flere partnere enn før, og dermed øker også spredningen av klamydia. Spesielt er det i aldersgruppen 20-25 år hvor vi finner flest tilfeller, fortsetter Gallefoss.

Mange blir sterile Noe av hovedutfordringen er å få flere til å teste seg.

— Å teste seg for klamydia er ganske ukomplisert. Alt man trenger å gjøre er å ta en uringprøve, og så får man resultatet få dager etterpå, fortsetter hun.

Om få uker kommer Kristiansand kommune til å sette i gang en større kampanje, for å rette søkelyset mot klamydia. Håpet er at flere får øynene opp for konsekvensene av kjønnsykdommen.

— I tillegg til å koste samfunnet enorme summer, har klamydia store konsekvenser for den enkelte. Blant annet kan man bli steril, hvis sykdommen ikke blir oppdaget tidsnok.

Folkehelseinstituttet regner med at flere hundre kvinner blir sterile hvert år på grunn av klamydia. Gallefoss mener at folk fremdeles ikke har nok kunnskap om kjønnsykdommer, og at det derfor stadig er behov for flere opplysningskampanjer.

— På bakgrunn av økningen i antall klamydiatilfeller er det besluttet å iverksette tiltak over hele landet, blant annet skal vi ha en større kampanje i Kristiansand nå snart, sier hun.

Internett-tester Siden februar i 2005 har firmaet testselv solgt klamydiatester via internett. Her kan man sende inn en urinprøve som blir analysert av et laboratorium.

Flere apoteker tilbyr også tester hvor man gjør alt selv, uten at man sender inn noen urinprøve. Disse testene ble tidligere i år kritisert av lederen i Norges Farmaceutiske Forening for å være upålitelige.

Daglig leder i testselv, Rasmus Ødegaard, mener klamydiatestene de tilbyr er tilnærmet den samme som hos legen.

— Vi gjør akkurat det samme som vanlige leger gjør. Urinprøvene vi får tilsendt blir sendt videre til et laboratorium som analyserer testene, fortsetter Ødegaard.

Ødegaard tror flere ønsker å teste seg via internett, fordi de da slipper å gå til legen.

— Fordelen er jo at folk slipper å besøke legen personlig, noe som for noen kan være ubehagelig eller pinlig.

Gutter slipper vattpinnen

Selv om testselv tilbyr en lignende test som man får hos legen, foretrekker helsesøster Gallefoss at folk oppsøker lege.

— Jeg kan ikke uttale meg om kvaliteten på testene som tilbys på testselv, men de som er smittet trenger jo uansett behandling, og da kan man like gjerne oppsøke legen eller helsestasjonen i utgangspunktet, sier hun.

Gutter kan nå også testes ved hjelp av en urinprøve, og slipper den noe ubehagelig vattpinnen.

— At vi nå kan tilby urintest for gutter i tillegg til vattpinnetest, vil jeg si har vært en revolusjon. Men det er fortsatt altfor få gutter som tester seg, sier Gallefoss som påpeker at det beste rådet for å unngå smitte uansett er å bruke kondom.

Fakta om klamydia