KRISTIANSAND: -Det er veldig stor interesse, kan en fornøyd Bjarne Ugland konstatere. Han har delt ut gratis skritttellere til forbipassernde siden klokken 8 i dag morges.

Aksjonen ”til byen uten bilen” inngår i den europeiske mobilitetsuken 2006. Årets mobilitetsuke har ”klimaforandring” som hovedtema.

Delte ut gratis utstyr

-Vi deler ut gratis skrittellere, pannebånd, trekk til sykkelsete, en bag du kan bære det i , ler varaordfører Bjarne Ugland og fester en gratisrefleks på armen til journalisten.

Målet med aksjonen er å stimulere til fysisk aktivitet, både på vei til og fra jobb og i fritiden forøvrig.

Hvor mange skritt har du tatt da?

Varaordføreren gløtter ned på jakken hvor skrittelene er festet, registerer 49 skritt og ler.

Han har tydeligvis ikke tatt mange skrittene for å dele ut hjelpemidler til fysisk aktivitet. På spørsmål om ikke han har noe igjen å gå på for å oppnå anbefalte 10 000 skritt som anbefales for å holde seg i god form, ler han og lurer på om det er så mange man må ta?

Ja kommenteres det fra mengden med direkte oppfordring til skjerpings, etterfulgt av latter.

Høstsjekk av sykkelen

Pedalen sykkelreperatør fra Kirkens Bymisjon stod for sykkelsjekken til de mange forbipasserende. Tore Gunnar Rosef kan fortelle at de alltid har nok å gjøre hos Pedalen, men at det ikke har vært mindre i dag.

-Vi har litt sånn drive-in service idag, smiler Rosef.

-Folk står i kø for å få skrittellere og parkerer sykkelen sin hos oss for en sjekk i mellomtiden, sier han før han tar i mot en ny "kunde".

Solgte klippekort gebyrfritt

Også representantene for kollektivtrafikken merket interessen for aksjonen.

-Vi har solgt forbausende bra, bemerker Roald Morvik. Han er teamleder ved Vest Agder kollektiv trafikk.

-I forhold til en dag på kontoret, så vil jeg si det har vært like lønnsomt.

Han tilbydde klippekort gebyrfritt og solgte disse til fotgjengere og syklister som vil ty til bussen når vinterføret setter inn.

Fra 49 til 29

Ved en rask retur til Ugland, er skrittelleren plutselig nede i 29 skritt.

-Jeg må hele tiden nullstille telleren for å demonstrere bruken av den for folk, unnskylder en lattermild varaordfører som ikke har oversikt over hvor mange skritt han har tatt på tross av hjelpemiddelet.