BIRKENES: — Vi er oppdelt i en masse grupper med hvert sitt ansvarsområde. Dermed er vi passelig med folk her hele tiden. Vi kan jo ikke gå oppi hverandre heller, sier Salve Eieland - leder for hovedkomiteen - og Kristian Svaland.

Salve smårydder litt inne i hovedrommet på servicebygget. Her ligger driller, Cola-flasker og rosinbolleposer om hverandre. Gamle ski og innrammete fotominner er alt hengt opp på veggen.

Kristian rusker i veifyllinger og bed og sørger for at uteanlegget blir presentabelt, og Linda Mollestad koster energisk på den lille «ute-kafeen».

Mange påmeldte

Her skal alt være topp striglet til det store innrykket til helga. Da er det nemlig tid for NM i sommerskiskyting, om det er høst aldri så mye. Poenget er jo at det er bar mark. Eller bar asfalt. For det er jevnt og nylagt underlag de skal svette seg fram på, de mange deltakerne.

Konkurransene er både for kvinner og menn, junior og senior. Øvelsene er sprint og jaktstart. Og både liggende og stående skyting, selvsagt. I alt skal det kåres hele 16 norgesmestere.

Påmeldingen er det ingenting å si på. En glad kulturleder i Birkenes, Wenche Flaa Eieland, kan berette at det nå er hele 184 påmeldte løpere. 14 av dem er fra Birkenes, 22 fra Agderfylkene.

Hele norgeseliten dukker opp. Både Ole Einar Bjørndalen, Frode Andresen, Hallvard Hanevold, Gunn Margit Andreassen og Linda Grubben er påmeldt.

Fra «grushole» til toppanlegg

Det er litt av et anlegg deltakerne kan glede seg over. Det som en gang bare var en trist «grushole i skauen», er blitt forvandlet til den reneste parken. Det første skiskytteranlegget kom i 1983. Men det kan overhodet ikke sammenlignes med det som viser seg fram i dag. Takket være noen tusen dugnadstimer.

Resultatet er en ny skytebane med 21 selvanvisere, ny standplass, nytt og imponerende servicebygg, ny redskapsbu og omtrent to kilometer med nyasfaltert rulleskiløype. Denne løypa er så slett og fin at den er klar for skiløp med bare 10-15 centimetre på bakken. Videre finner vi både strafferunde, sikkerhetsvoll, gjerder og tribuner. I tillegg til eldre lysløypetraseer.

At medlemmene av skiskyttergruppa er glade og tilfredse, er lett å forstå. For dette er blitt et virkelig pent anlegg. I tillegg ligger det svært sentralt, med kort vei opp til fotballbanene i Birkenesparken. «De fleste andre anlegg i landet ligger langt inni skauen eller over hei og daler,» som det heter i NM-avisa som er laget for anledningen.

- Norges beste

Nede på standplass er Sondre Flaa Eieland, for øvrig sønn til nyss nevnte Salve og Wenche, i full sving med trening mot blinken.

— Jeg håper jeg får delta, jeg har vært litt syk i det siste. I alle fall er dette et suverent anlegg, flott å se på og morsomme løyper. Alt i alt det beste i Norge, sier han entusiastisk.