KRISTIANSAND: — Jeg er veldig klein til beins og det er et slit hver gang jeg må ut i bilen. Jeg ble kjempeglad da jeg leste at det gikk an å få influensavaksine hjemme, sier Aase Berg.

Det er femte året på rad Berg tar influensavaksine, men første gang hun får vaksinen hjemme.

For å komme til bilen må hun gå ned 31 trappetrinn. Hun er så dårlig til beins at det gjør hun bare når hun er helt nødt.

— Jeg vil bo hjemme så lenge som mulig og da er tilbud som dette gull verdt. Mannen min er en engel og hjelper meg mye, men jeg kan jo ikke slite han helt ut, sier Berg.

Private omsorgstjenester

Trygg Hjemme AS, som består av sykepleierne Janne Køhn og Toril Bøhler, har inngått et samarbeid med smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand. De tilbyr vaksine til alle i risikogruppen som ikke har hjemmesykepleie, og som ikke ønsker eller orker å dra til et legekontor for å få den. Tjenesten koster 300 kroner.

— Vi leverer omsorgstjenester til de som trenger det i Agderfylkene som et tillegg til det offentlige. Mange sliter med å komme seg til legen og få tatt vaksinen. Da kan de ringe oss, sier Bøhler.

Etter at hun har satt vaksinen observerer den erfarne sykepleieren i 20 minutter for å se at det ikke oppstår noen form for komplikasjoner. Den tiden benytter hun til en hyggelig prat med Berg, som forteller at hun har jobbet som sykepleier i mange år.

Flest mulig

Dagfinn Haarr ønsker at flest mulig i risikogruppen skal få vaksinen.

— Det finnes flere i risikogruppen som ikke kommer seg til legen på egenhånd, eller får vaksinen gjennom hjemmesykepleien. Det er denne gruppen vi ønsker å nå gjennom det nye tilbudet, sier Haarr.

Han forutsetter at hjemmesykepleien sørger for å vaksinere sine brukere.

Folkehelseinstituttet sendte ut ca 403.000 doser influensavaksine til risikogruppene for sesongen 2005/2006. Det er anslått at risikogruppene utgjør rundt 19 prosent av befolkningen, det vil si ca 900.000 personer i Norge.

Nye tiltak

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at influensavaksinen i år skal være gratis til risikogruppene. Vaksinatørene har imidlertid anledning til å ta gebyr for å gi vaksinen. Flere steder er det åpne dager hvor folk kan komme å vaksinere seg uten å bestille time.

— Vi jobber for å nå WHOs målsetting om en vaksinasjonsdekning på minst 50 prosent for den eldre delen av befolkningen innen 2006, og 75 prosent innen 2010, sier Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Hvem bør vaksinere seg?

  • Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer, spesielt de som har nedsatt lungekapasitet.

  • Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt de med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon.

  • Voksne og barn med sykdommer som gir nedsatt infeksjonsresistens.

  • Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2).

  • Beboere på alders- og sykehjem.

  • Personer som er 65 år eller eldre.

  • Helsepersonell med pasientkontakt.

Kilde: Folkehelseinstituttet