LILLESAND:

— Vi frykter at Høvåg skal vokse for raskt i forhold til infrastrukturen. Veiene er smale og trafikkfarlige og Høvåg skole er sprengt, sier Ivar Haukom, som er leder av Høvåg velforening.

Velforeningen vil at alle større utbygginger legges på is og at det utarbeides en overordnet plan, som tar hensyn til akseptable veiløsninger, gang- og sykkelveier, strandsonen og friområder.

— Dessuten må utbygging av Høvåg skole sikres. Jeg frykter at det kan bli like mye bråk om penger til Høvåg skole som til Lillesand ungdomsskole, sier Haukom.

Bakgrunnen for at foreningens medlemmer engasjerer seg så sterkt akkurat nå er Inger Johanne og Vidar Tobiassens planer om et boligfelt med 13 boenheter på Kvanneid.

Løsnet grepet

Boligfeltet er tegnet inn i kommunedelplanen som er ute til høring. Velforeningen frykter at et politisk ja til planen vil føre til en uheldig utbyggingsbølge i Høvåg.

— I tillegg til Tobiassens boligfelt er flere andre områder satt av til boligbygging i Høvåg. Politikerne har løsnet på grepet og tillater nå bygging av mer enn ti boliger i året. Vi er ikke mot vekst, men frykter at boligveksten skal komme ut av kontroll. Det kan bli bygget så mange som 15-25 nye boliger årlig her ute, sier Haukom.

Bygdemiljø Allerhelst ønsker Haukom og flere av velforeningens medlemmer at det bare tillates mindre, spredt boligbygging i Høvåg.

— Vi vil bevare bygdemiljøet. De fleste i foreningen er imot større boligfelt i Høvåg, sier Haukom, som medgir at flertallet av politikerne nok har en annen mening.

— Om ikke det skal tillates etablering av boligfelt i Høvåg, får vi heller aldri gjort noe med de håpløse vann- og kloakkforholdene her ute. Det er for dyrt å legge inn offentlig vann og kloakk til spredtbygde hus, sier Vidar Tobiassen.

Grusvei Veien som fører inn i Tobiassens utbyggingsområde er cirka tre meter bred og gruslagt. Veien fra Kvanneid til Høvåg kirke er like smal, men asfaltert.

Tobiassen utelukker ikke at grusveien må utbedres, men mener det øvrige veinettet i Høvåg tåler økt belastning.

— Det nye boligfeltet på Kvanneid vil føre til en trafikkøkning på 200 prosent, sier Ulf Carlsen, som mener store deler av fylkesveien til Høvåg sentrum må utbedres.

— 30 barn går på skolebussen bare på Kvanneid. Barn går og leker langs veien,og her er ikke gatelys, sier Ivar Haukom, som håper politikerne snart lytter til høvdingene.