KRISTIANSAND: På mandag skrev fvn.no om mannen som tok livet av en 1.1 meter lang orm han fant utenfor huset sitt. Roar Solheim ved Agder Naturmuseum bekrefter nå at den avdødde ormen var en buorm.

— Mellom øynene hos en buorm og hoggorm sitter det en rekke plater. Hos buormen er det tydelig tre plater, mens hos huggormen er det flere små plater mellom de store. Dette er helt klart en buorm, sier Solheim etter å ha studert bilder av ormen.

Han forteller også at det finnes flere måter man kan avsløre om det er huggorm eller buorm.

— Hos buormen er øyet helt rundt med runde pupiller. Huggormen har en plate som lager en flat kant øverst på øyet. Det er denne platen som får huggormen til å se morsk ut, opplyser Solheim.

Vakker huggorm

For de som er av den mer vågale typen og tørr se ormen dypt inn i øynene, har zoologen enda flere avslørende tips.

— Huggormen har en spalteformet pupill, akkurat som en katt. Dessuten har øynene metallglinsende bronsefare. På nært hold er de meget vakre, sier Solheim.

Han legger til at gamle buormer kan bli opp mot 130 centimeter lange. Huggormen blir sjelden lengre enn 70 til 80 centimeter.

Hemmeligheten bak buormens lange, smidige kropp er et variert kosthold nær fuktige strøk. En ideell buormdiett består av padder, frosker, mus, rumpetroll og småfisk.

Det er bare huggormen som er giftig i Norge, men det betyr ikke at buormen er av en snillere art.

— Buormen biter de også, så vennlige er de ikke. Og jeg er sikker på at paddene ikke synes det er noe gøy å bli buormmiddag, ler Solheim ettertrykkelig.

Ikke avliv ormen

Zoologen synes det er trist at folk ofte tar livet av krypdyrene når de kommer på uventet hagebesøk. Han oppfordrer folk til å prøve å flytte ormen, uten å måtte avlive den.

— Ormer er fredet i Norge, men det finnes selvfølgelig unntak når de beveger seg rundt hus og steder hvor barn leker. Det beste er allikevel om man kan prøve å få ormen opp i en bøtte og flytte den til et sted hvor ingen ferdes, foreslår Solheim.

Museet er klar over at det ikke er alle som er like begeistret for å flytte beistet selv.

— Folk må gjerne hendvende seg til oss hvis de er usikker på hva dere bør gjøre, sier Solheim.