BYKLE: Letemannskaper letet etter gutten i hele natt, men det var først etter at dykkere hadde startet søk i 9-tiden torsdag morgen at 13-åringen ble funnet. Gutten ble funnet i jettegryta han badet i, rett i nærheten av der han sist ble sett.

— Det gikk som forventet, vi trodde at vi letet etter en omkommen person. Det var godt han ble funnet, men nå må tankene gå til de pårørende som sitter knust tilbake, sier operasjonsleder Toralf Jørgensen i Agder politidistrikt.

— Hvordan kan letemannskapene ha unngått å finne ham, når han ble funnet der han sist ble sett?

— Strømmene var for farlige til at dykkerne kunne søke der i går. Og ingen på land hadde muligheten til å finne ham der han var, sier Jørgensen.

Vanskelig søk i mørket

Rundt 03.30 i morges kom en Røde Kors-gruppe på elleve personer frem til ulykkesstedet ved Bykle bru, og satte straks i gang grundige søk nedover elven mot Bykkilen. To av letemannskapene er fra raftigsenteret på Evje, og har god erfaring med søk i elv med sterk strøm. Søket foregikk hovedsakelig fra land, men noen av letemannskapene vadet også ut i de dype kulpene for å få full oversikt.

Områder der Røde Kors-gruppen ikke kom til, ble undersøkt av dykkere fra Kristiansand brannvesen, som ankom Bykle i nitiden i formiddag. Kulpen der 13-åringen forsvant vil også bli undersøkt.

Klokken 06.30 torsdag morgen hadde Røde Kors avsluttet søket og overlot videre søk til dykkerne som kom i nitiden.

— Det er veldig glatt på steinene langs elva, og vi må sørge for at sikkerheten blir ivaretatt. Søket var vanskelig da vi startet, på grunn av mørket. Men det blir betraktelig lettere etter hvert, sier Roar Henningsen fra Vest-Agder Røde Kors.

— Nå har det gått så lang tid. Jeg tror bare vi må si det er umulig å finne gutten i live, sa lensmann i Valle og Bykle, Knut Nomeland, til fvn.no i går kveld.

Letet hele natta

Et team fra Kristiansand Røde Kors var med på letingen fra midnatt av, i tillegg frivillige mannskaper, samordnet av politiet og brannvesenet på stedet. En hel bygd, fra naboer til ordfører, har stilt opp i leteaksjonen.

Allerede klokken 18.59 onsdag dro dykkere med ambulansehelikopter fra Kristiansand til Bykle bru ved Riksvei 9, der gutten fra Bykle ble meldt savnet. Politiet fikk meldingen klokken 18.48. Badeplass

I strykene ved brua rett nedenfor Sveigefoss er det en gammel badeplass, og det er her det er blitt drevet søk. Hele onsdag ettermiddag og kveld regnet det tildels kraftig, noe som gav enda mer vannføring og kompliserte leteaksjonen.

Dykkerne våget i går ikke å søke nede i selve jettegryta der 13-åringen forsvant, av frykt for de sterke strømmene, men søkte i vannet og strømmen nedenfor Bykle bru.

Ble dratt under

En kamerat av den savnede badet sammen med 13-åringen i en jettegryte under fossen da gutten ifølge øyenvitneobservasjoner plutselig skal ha blitt dratt under, og ikke kommet opp igjen.

Da den første ambulansen kom til stedet, fortalte folk på stedet at de hadde stått og sett etter gutten i mange minutter, uten å få øye på ham.

Halvannen kilometer sør for Bykle sentrum ligger Bykle bru, og ved den oppdemte fossen ligger strykene som guttene har badet i.

Midlertidig oppdemming

— En dykker med linemann startet tidlig søk etter gutten, både ved jettegrytene og nedover i elvestryket, sier Per Lauvnes, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

— Det er i tillegg så mye strøm i elva at vi har måttet få Agder Energi til å hjelpe oss med å demme opp for vannføringen, og vannstanden vil synke utover natta, sa Lauvnes i går kveld.