KRISTIANSAND GIMLEKOLLEN— Jeg har det privilegium å jobbe med de menneskene som dere snakker om. Og jeg blir skremt av Vidar Kleppe og dere andre som bare vil kaste de innsatte rett ut på gata. Vi trenger overgangsboliger for å hjelpe de svakeste, sa Hilde Aabel til en fullsatt gymsal på Presteheia skole.- Dette handler om å gi de innsatte en god start på et nytt og verdig liv, sa Aabel. Men da hadde de borgerlige politikerne allerede gjort det klart at de vil gå i mot overgangsboliger for kriminelle. Ikke bare på Presteheia, men i hele Kristiansand. NEI. NEI.

Både Demokratene, Frp og Høyre sa et klart nei. Mens KrFs Anne Ma Timenes satte som betingelse at naboene sier ja til slike boliger for at de kan etableres.Til sammen vil disse partiene etter alt å dømme få et klart flertall i bystyret etter valget.Flere av politikerne brukte svært sterke ord, til tross for ordstyrer Christian Altmanns formaning om «et sivilsert ordskifte».Hans Otto Lund (H) hadde ingen sympati for Mette Gundersens (Ap) argument om at overgangsboliger er viktige for at ikke de innsatte skal «ramle rett ut på gata».- Ja, de innsatte er på vei tilbake. De havner rett på gata i dag, og det kan de bare fortsette med, sa lederen av byutviklingsstyret. - Flekkerøy? Nei. Presteheia? Nei. Kristiansand er faktisk ikke stedet for overgangsboliger i det hele tatt, sa Lund og minnet om Høyres slagord «Trygg by». Til kraftig applaus fra salen.Vidar Kleppe (Demokratene) var enig.- Konsekvensene av at voldtektsforbrytere og drapsmenn går løs i hagene til folk er noe ingen kan sette seg inn i, sa Kleppe som heller ville ha overgangsboliger på Evje. - PEDOFILE.

Frps Tor S. Utsogn fulgte opp.- Dette kan være pedofile eller voldtektsdømte. Det eneste som kreves er at en psykolog et eller annet sted sier at dette går greit, sa Utsogn.Det hjalp ikke at Gudmund Idsøe fra Kriminalomsorgen i Stavanger forsikret at overgangsboliger er sikkerhetsmessig forsvarlige. - Mange spør meg om jeg ville hatt ungene mine i nærheten av en slik institusjon. Ut i fra min erfaring ville jeg vært veldig rolig, sa han. Og viste til at det ikke har kommet klager fra naboer til overgangsboligene i et villastrøk i Stavanger.Men dette beroliget ikke de vel 200 fremmøtte i gymsalen. REDDE.

  • Vi er oppriktig redde, sa én beboer.- Vi som bor her kan ikke ta sjansen på at dette går bra, mente en annen.En tredje mente en nedlagt kaserne på Møvig var et bedre alternativ.- Kunne Kriminalomsorgen ha overgangsboliger på Flekkerøy, kan de vel ha det på Møvig, sa han og høstet applaus.Idsøe fra Kriminalomsorgen skjønte hvilken vei det bar da han holdt sitt sluttinnlegg.- Jeg skjønner at ikke jeg er den som går av gårde med den kraftigste applausen, konstaterte han.Tekst: Vidar Udjusvidar.udjus@fvn.no - 38 11 32 48