KRISTIANSAND: — Vi fikk rapporten sent fredag ettermiddag, og har ikke hatt tid til å sette oss inn i konklusjonene, sier seniorrådgiver Ingvild Hoel i politidirektoratet til fvn.no. Hun leder prosjektet med voldsalarmer, som ble offisiellt iverksatt i 2004. Det er politiets data- og materielltjeneste som på oppdrag fra politidirektoratet har utarbeidet rapporten. Men der er det ingen som vil si noe. Verken om hva slags konklusjoner man er kommet til, og heller ikke engang hva det er som er undersøkt. Etaten har taushetsplikt. Og Politidirektoratet vil heller ikke opplyse noe om innholdet før de oversender sine anbefalinger til regjeringen.

Helt siden 2004 har alle involverte vært klar over at det er svakheter ved voldsalarmene.

— Vi har vært veldig opptatt av å ikke gi falsk trygghet. Det er ingen 100 prosent garanti med voldsalarmene, og de har tekniske svakheter, blant annet med posisjoneringen, sier Hoel til fvn.no

I en forskningsrapport fra i fjor, "Mobil voldsalarm- en friere hverdag" av Elisiv Bakketeig ved Politihøgskolen, påpekes det også tekniske svakheter ved voldsalarmene.

— Bakketeig anbefaler i rapporten at det gjennomføres en landsomfattende undersøkelse på erfaringene med bruk av voldsalarm. Er dette gjennomført?

— Vi har registrert anbefalingen, og jobber hele tiden med å forsøke å få utstyret og tilbudet bedre. Men nå ha vi først fått den tekniske rapporten, som vi skal behandle og sende videre til regjeringen så fort som mulig, og så må vi vurdere om vi skal gjennomføre en landsomfattende undersøkelse. Det er for så vidt på tide. Siden innføringen i 2004 burde vi ha nok erfaringsmateriale til å gjennomføre en ordentlig evalueringsprosess, sier Hoel.