KRISTIANSAND: I samarbeid med Agder politidistrikt starter Konfliktrådet i Agder et nytt prosjekt som legger til rette for møter mellom ofre og gjerningspersoner i alvorlige voldssaker, uten å involvere rettsvesenet.

— Et slikt prosjekt er veldig viktig. Vi ønsker med dette prosjektet å skape en møtearena som gir rom for samtale mellom offer og gjerningsmann. Samtale er det som kan få oss videre, forteller politimester Bjørn Hareide.

Under 18

Kriteriene for å være med i prosjektet er at gjerningspersonen er under 18 år, at denne har erkjent straffskyld, og at begge partene ønsker et møte.

— Tilbudet om samtale er helt frivillig og opp til hver enkelt å se om de ønsker å være med på. Dette er ikke noe som skal ødelegge for selve straffesaken, forteller Hareide.

Forsoning

Hensikten med prosjektet er å gi partene muligheten til å lytte til hverandres opplevelser og erfaringer - med målsetningen om å kunne oppnå forsoning.

— Det viser seg at når mennesker, unge og gamle, blir stilt til ansvar og ser hva de har gjort så får det en effekt. De tar i større grad ansvar for egne handlinger når de ser hva de har gjort mot offeret, forteller doktorgradsstipendiat Espen Marius Foss.

En eventuell avtale mellom partene vil ikke være rettslig bindende. Hensikten er ifølge Konfliktrådet at den kan påvirke hvordan partene vil forholde seg til hverandre i fremtiden.

Gode forutsetninger

Prosjektet følges av Universitetet i Agder, blant annet vil megler og professor Ida Hydle og doktorgradsstipendiat Espen Marius Foss være involvert.

— Tidligere forsøk med slike konfliktråd for alvorlige saker har vist at man kan oppnå gode resultater for de som er involvert. Problemet andre plasser har vært samarbeidet, men her i Agder har vi et veldig godt samarbeid mellom politi og konfliktråd. Vi har gode forutsetninger for å lykkes, forklarer Foss.