KRISTIANSAND: — Langt større deler av Kvadraturen må bli bilfritt enn i dag. Kvadraturen må bli et sted for folk og syklister, ikke for biler, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF).

**Skisland lister noen punkter for å bedre på situasjonen:

— Gratis busser som kjører rundt i Kvadraturen fra p-hus.

— Bussene inn til sentrum må bli betydelig billigere.

— Langt større deler av Kvadraturen må bli bilfritt enn i dag.

— Det må være p-hus i alle fire hjørnene av Kvadraturen

— Er svært skeptisk til p-hus under Torvet.

— Vil vurdere å innføre rushtidsavgift.**

I går kom tallene som viser at Kristiansand har hatt en økning på 23,5 prosent i utslippene fra trafikken i perioden 1991 til 2005. Av de store byene i Norge er det bare Bergen som har økt utslippene mer.

Viktigste sak

  • Trafikkproblemene kommer til å bli den viktigste saken for politikerne i Kristiansand i årene som kommer, og er opplagt en valgkampsak, fastslår Skisland.

Blant annet heller Skisland kaldt vann nedover ryggen på alle som ønsker nytt p-hus under Torvet.

  • Jeg er blitt mer og mer skeptisk til det. Det er ingen fremtidsrettet løsning. Det vil føre til mer trafikk i sentrum, mener Skisland, fullt klar over at han nå er i ferd med å erte på seg deler av handelsstanden.

  • Jeg tror at med langt større deler av Kvadraturen bilfritt, vil vi få mer handel, og flere folk i byen i større deler av døgnet. Vi har tidligere sett at når gågater blir etablert, går handelen opp, sier Skisland.

Gratis buss

Ordføreren ser for seg gratis busser i Kvadraturen som kjører folk rundt om i sentrum.

— Vi må trekke fram de gamle planene om p-hus i de fire hjørnene av Kvadraturen. Dette utarbeidet tidligere teknisk rådmann Yngve Johnsen for 20 år siden, påpeker Skisland.

  • Vi må få betydelig rimeligere busspriser inn til Kristiansand. Rushtidsavgift er et upopulært men effektivt tiltak, mener Skisland.

Videre foreslår Skisland å etablere et p-hus i Baneheia, i den delen av tunnelen som ikke blir benyttet når ny E 39 er på plass.

  • Euroterminalen vil i tillegg få rundt 600 p-plasser. I tillegg skal trafikken til havna nå legges om til å gå i Havnegata, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.