KRISTIANSAND: Skatten beregnes av eiendommens verdi gjennom taksering. Ingen kommuner har til nå innført eiendomsskatt basert på markedsverdi, selv om loven åpner for det. Undersøkelsen til Huseiernes Landsforbund, som offentliggjøres i forbundets blad Hus & Bolig i morgen, omfatter en enebolig på to plan på 200 kvadratmeter.

Hver etasje har et boareal på 100 kvadratmeter, tomten er ett mål og huset ligger sentralt. Eiendomsmeglerforbundets prisstatistikk fra mars i år er brukt ved beregningen av verdien på et hus i den enkelte kommune.

En kommune tar selv standpunkt til om den vil ha eiendomsskatt. Skattesatsen skal være mellom to og syv promille av skattetaksten.

Takstgrunnlaget fastsettes ulikt fra kommune til kommune. Kristiansand kommune bruker 35 prosent av verdien som skattegrunnlag.

De fleste kommunene fastsetter verdien på bakgrunn av utvendig befaring. I Bergen blir eiendommen også besiktiget innvendig. Noen kommuner har bunnfradrag i beskatningsgrunnlaget. Noen kommuner gjør fradrag for underetasjen når verdien fastsettes. Andre momenter i forbindelse med fastsettelse av verdi er trafikk, støy, utsikt, vedlikehold og beliggenhet.

I Kristiansand er verdien påplusset ti prosent ni ganger siden eiendomsskatten ble innført i 1985.